کد خبر: ۳۱۲۹۳
تعداد نظرات: ۸ نظر
تاریخ انتشار:۱۳:۳۲ - ۰۵ خرداد ۱۴۰۴

بوی گندِ کارخانه قند، شهر یاسوج را خفه کرد!

عصر دنا: حالا که پساب کارخانه قند، نه پنهانی که آشکارا، با عبور از شش حوضچه ته‌نشینی و به اسم فرآوری، وارد رودخانه می‌شود، و در شرایطی که مدیران صنعتی فقط وعده کاهش آلودگی می‌دهند، وقت آن است که افکار عمومی، رسانه‌ها، فعالان محیط زیست و حتی دستگاه قضایی وارد میدان شوند. دیگر بس است از جلسات و نشست‌هایی که نتیجه‌اش فقط پاراگراف‌هایی در دل یک خبر بی‌خاصیت می‌شود. مردم یاسوج نفس کشیدن می‌خواهند، نه گزارش.
پایگاه خبری تحلیلی عصردنا (Asrdena.ir):

عصر دنا:این‌که در قرن بیست‌ویکم، در مرکز یک استان و در مجاورت پایتخت طبیعت ایران، مردم یک شهر ناگزیرند شب‌ها پنجره‌های خانه‌شان را ببندند تا از بوی متعفن فاضلاب صنعتی در امان بمانند، نه فقط یک فاجعه زیست‌محیطی، بلکه سند روشنی از ناتوانی مدیریتی و بی‌اعتنایی شرم‌آور به کرامت انسانی و سلامت عمومی است. ورود بی‌پرده و بی‌رحم پساب آلوده کارخانه قند یاسوج به رودخانه بشار، که یکی از معدود سرمایه‌های طبیعی و حیاتی استان است، به معنای واقعی کلمه جنایتی است که در روز روشن و با اطلاع کامل مسئولان رخ می‌دهد؛ جنایتی که قربانیانش تنها آبزیان و گیاهان رودخانه نیستند، بلکه شهروندانی هستند که نفس کشیدن‌شان، حق بدیهی و مسلم‌شان، به سخره گرفته شده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد با لحنی کاملاً منفعل، صرفاً به تشریح وضعیت و ارائه گزارشی از یک وضعیت فاجعه‌بار پرداخته؛ گویی نقش او نه در پیشگیری، بلکه در توصیف و ثبت فجایع است. وقتی که یک واحد صنعتی با سابقه‌ای نیم قرنه، همچنان پساب‌ خود را با مقادیر بالای نیتروژن و فسفر و مواد آلی مستقیماً روانه رودخانه می‌کند و همه چیز به امیدواری برای «بهبود احتمالی» آینده حواله داده می‌شود، باید از خود پرسید که دقیقاً مسئولیت مدیران زیست‌محیطی چیست؟ آیا نظارت پیشینی، برخورد قانونی، مطالبه‌گری مستمر و اقدام عاجل جای خود را به خوش‌بینی‌های ساده‌دلانه و گزارش‌خوانی پشت درهای بسته داده است؟

مردمی که از مناطق اکبرآباد و نجف‌آباد و حتی مسافران عبوری از کمربندی یاسوج، هر روز و شب مجبورند با بوی تعفن ناشی از پساب شیمیایی سر کنند، آیا باید همچنان منتظر «وعده» اصلاح باقی بمانند؟ چگونه است که با وجود ده‌ها تماس، شکایت و گزارش مردمی، هنوز شاهد اقدام قاطع، توقیف فعالیت، جریمه‌های سنگین یا حتی ارجاع قضایی علیه کارخانه نیستیم؟ آیا رودخانه بشار – شریان حیاتی شهر یاسوج – آن‌قدر بی‌ارزش شده که به فاضلاب‌رو تبدیل شود؟ آیا سلامت کودکان، زنان باردار، سالمندان و همه شهروندانی که در این مناطق زندگی می‌کنند، آن‌قدر کم‌اهمیت است که قربانی ملاحظات اقتصادی و صنعتی شود؟

فاجعه در آنجاست که در همین استان، مردم برای کوچک‌ترین ساخت‌وساز یا فعالیت کشاورزی باید با هزار مجوز و نظارت زیست‌محیطی دست‌وپنجه نرم کنند، اما یک کارخانه می‌تواند سال‌ها بی‌وقفه و بی‌مجازات، فاضلابش را به جان رودخانه بیندازد و نهایت واکنش مسئولان نیز برگزاری یک جلسه اضطراری و امیدواری به آینده باشد. این دوگانگی شرم‌آور و تناقض مضحک، نشانه‌ای دیگر از ناکارآمدی ساختاری و مدیریتی و ضعف شدید در اراده اجرایی نهادهای نظارتی است.

رودخانه بشار فقط یک جریان آب نیست. بشار، قلب تپنده یاسوج، محور هویتی این شهر، مامن خاطرات کودکی هزاران شهروند و از معدود ظرفیت‌های تفریحی، گردشگری و زیست‌محیطی استان است. آلوده کردن آن، نه فقط خیانت به طبیعت، بلکه خیانت به مردم است؛ خیانتی که اگر با سکوت، تعلل و مماشات پاسخ داده شود، تبدیل به بحران اجتماعی خواهد شد.

حالا که پساب کارخانه قند، نه پنهانی که آشکارا، با عبور از شش حوضچه ته‌نشینی و به اسم فرآوری، وارد رودخانه می‌شود، و در شرایطی که مدیران صنعتی فقط وعده کاهش آلودگی می‌دهند، وقت آن است که افکار عمومی، رسانه‌ها، فعالان محیط زیست و حتی دستگاه قضایی وارد میدان شوند. دیگر بس است از جلسات و نشست‌هایی که نتیجه‌اش فقط پاراگراف‌هایی در دل یک خبر بی‌خاصیت می‌شود. مردم یاسوج نفس کشیدن می‌خواهند، نه گزارش.

اگر مسئولان نمی‌توانند یا نمی‌خواهند جلوی این فاجعه را بگیرند، لااقل شجاعت داشته باشند و بگویند که اختیار و قدرت تصمیم‌گیری ندارند تا مردم خودشان برای نجات محیط زیست و آینده فرزندان‌شان کاری بکنند. آنچه امروز در حاشیه رود بشار اتفاق می‌افتد، ننگی است بر پیشانی مدیریت زیست‌محیطی که نباید فراموش شود. این درد را نمی‌توان با وعده آرام کرد؛ باید با اقدام و برخورد فوری درمانش کرد، قبل از آن‌که دیر شود.

ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۸
علی
|
Finland
|
۱۵:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
عصر دنا واقعا متاسفم براتون
تا کی می میخواهید ادامه دهید
شما فقط بلد هستین حرف پوچ بزنید
فردا دادستان بیاد کارخانه ببندد تعطیلش کنه امثال شماها نمیذارید استان پیشرفت کنه.
کارخانه قند مقصر نیست
علوم پزشکی هست
اب و فاضلاب هست
شهرداری هست
کوبو دنا هست
گلخانه هست
کارخانه قند ساکروز هست بوی فجیعی ندارد
بروید سراغ کسای دیگه
لاله
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
بوی گند این فاضلاب هر رهگذری را دیونه می کند. جدا دستتون درد نکنه به خاطر تهیه این گزارش.
کارگر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
همین هم میخواین تعطیل کنید
و بخاک بنشونین
بنشونین
ارمین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
همین یک کار خانه کار می کند هم تعطیل کنید بعد بروید شغل درست کنید نه آدم های فعال هستید اگر شما راست میگید و می توانید بروید جلوی اصفهان را بگیرید که داره به خاطر آب کوه دنا را از شما می گیره
وفااصل
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۳ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
خدا میداند میزان آلودگی ناشی از پساب به ظاهر تصفیه کارخانه قند از یک طرف ،خروجی فاضلاب شهری یاسوج و پساب بیمارستان امام سجاد چنان ضربه مهلکی به سلامت جامعه خواهد زد که در آینده علاوه بر مشکلات زیست محیطی ، سلامت مردم این شهر وحاشیه شهر و رودخانه بشار یاسوج را به خطر می اندازد که نه تنها مسولین مربوطه ،بلکه مسولین استانی علاوه براینکه از نظر ترک فعل مسول هستن ،از نظر وجدانی و مسولیت مدنی باید پاسخ گو باشند. کجایید بیدار شوید بیدار شود.
فریاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
تا زمانی که پول و طایفه گری داخل استان حرف اول رو‌میزنه و مردم دست از این دو مقوله بر نمیدارن اوضاع همینه.

همون‌کسی که اومده اعتراض کرده رو سیبیلشو‌چرب کنین بلافاصله یادش میره بو اذیتش میکرده
درسته که زمینه سازی دفع پسماندها به عهده ی نهادهای مربوطه هست و انجامش ندادن ولی حضرات کارخونه دار هم کم‌بودجه‌نگرفتن‌به‌بهانه دفع اصولی ولی کاری انجام ندادن
اینم مث همون مجتمع رفاهی اقامتی تفریحی که هنوز که هنوزه کامل نشده باوجودی ک ازش استفاده میشه و متریال همون طبقاتی هم که ساخته شده درجه هزاره

بااین‌وجود نمیشه گفت همه تقصیرات متوجه مسئولان کارخونه قند هست؛ نهادهای ذی ربط هم مقصرن مث همون علوم پزشکی و شهرداری و اب فاضلاب و ... که دوستان گفتند
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۶
منطقه نجف اباد درزمینه فاضلاب دارای مشکلات زیادی است خاک رس دراین منطقه مانع جذب فاضلاب میشود چاه فاضلاب که عمق ان به ۸متر میرسد در طول یک هفته پر میشود معمولا ساکنان این مناطق مردم فقیر میباشند یک سرویس تخلیه فاضلاب ۱۵۰۰هزار تومان است که این خود فشار دوچندانی به مردم وارد کرده
لطف بفرمایید تکمیل فاضلاب شهری این منطقه رو در اولویت قرار دهید
کارخانه قند هم از این قضیه مثتثنی نیست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۶
بوی گند بالا شهر و پایین شهر که تصفیه خانه فاضلاب هست را گرفته پنجره باز می‌کنی که بادی بیاد داخل خونه بجای اون بوی گند میاد بعد میگن پایتخت طبیعت ایران مسئولین بی مسئول کجایید
ارسال نظر
*عصر دنا ، معتقد به آزادی بیان و لزوم نظارت مردم بر عملکرد مسئولان است؛ لذا انتشار حداکثری نظرات کاربران روش ماست. پیشاپیش از تحمل مسئولان امر تشکر می کنیم.
*طبیعی است، نظراتي كه در نگارش آنها، موازین قانونی، شرعی و اخلاقی رعایت نشده باشد، یا به اختلاف افكني‌هاي‌ قومي پرداخته شده باشد منتشر نخواهد شد. خواهشمندیم در هنگام نام بردن از اشخاص به موازین حقوقی و شرعی آن توجه داشته باشید.
*چنانچه با نظری برخورد کردید که در انتشار آن دقت کافی به عمل نیامده، ما را مطلع کنید.
*اگر قصد پاسخ گویی به نظر کاربری را دارید در بالای کادر مخصوص همان نظر، بر روی کلمه پاسخ کلیک کنید.
پر بیننده ترین
پر بحث ترین