تاریخ انتشار:۱۶:۵۷ - ۲۲ خرداد ۱۳۹۹
با دستور معاون اول رئیس‌جمهوری به وزارت کشور و سازمان برنامه و بودجه
عصر دنا: معاون اول رئیس‌جمهوری در دستوری به وزارت کشور و سازمان برنامه و بودجه از آنها خواست تا برنامه جامع اطفای حریق جنگل‌ها را تهیه کنند. او همچنین از آنها خواستار بسیج همه امکانات کشور اعم از دولت و نیروهای مسلح برای کاهش خسارت های وارده به گنجینه‌های سبز جنگلی شد.
پایگاه خبری تحلیلی عصردنا (Asrdena.ir):

به گزارش عصر دنا به نقل از روزنامه ایران ،یک روز پیش از دستور جهانگیری، محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه هم با تخصیص 50 میلیارد تومان برای اطفای حریق آتش‌سوزی‌ها از جمله حریق افتاده به جان جنگل‌ها موافقت کرد.با دستور جهانگیری و تخصیص بودجه از سوی محمدباقر نوبخت می‌توان امیدوار بود که گره‌های اداری و بودجه‌ای برای پیشگیری و اطفای حریق جنگل‌ها باز شود.

علی عباس نژاد، فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تخصیص این اعتبار را گام بزرگ سازمان برنامه و بودجه برای حمایت از جنگل‌های کشور می‌داند. برنامه و بودجه پیش از این و در اوج آتش‌سوزی‌هایی که به جان منطقه حفاظت شده خائیز افتاده بود با پرداخت 15 میلیارد تومان به سازمان جنگل‌ها برای اطفای حریق موافقت کرده بود. به اعتقاد عباس‌نژاد با تأمین اعتبار لازم، دیگر نباید جنگل‌های کشور در انتظار آمدن بالگرد و پهپاد بسوزند.آتش‌سوزی‌ها هر سال خسارت زیادی به جنگل‌های کشور وارد می‌کند.

حریق با شروع گرما و خشک شدن پوشش گیاهی به جان رویشگاه‌ها می‌افتد. شولای سبزی که بارش‌های دو سال اخیر بر تن طبیعت کرده است باعث شد تا کارشناسان آژیر قرمز آتش‌سوزی‌ها را در سال 99 بلندتر بکشند.بسیاری از کارشناسان از جمله محمد درویش، معاون سابق سازمان حفاظت محیط زیست و هادی کیادلیری، عضو هیأت علمی دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه علوم و تحقیقات از ابتدای سال هشدار می‌دهند با گرم شدن هوا پوشش گیاهی کشور به «انبار باروت» تبدیل می‌شود و با کوچک‌ترین جرقه‌ای، بخشی از جنگل‌های کشور را خاکستر می‌کند.

پیش‌بینی‌ها خیلی زود تعبیر شد و آتش دامن جنگل‌های سبز بوشهر، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، ایلام، لرستان و کرمانشاه را در خردادماه گرفت. پس از اطفای حریق، از آن شولای سبز، زمینی سوخته باقی ماند. احمد رحمانی، عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ و مراتع کشور اعتقاد دارد که بازیابی ذخایر جنگل‌های سوخته «نیم قرن» طول می‌کشد.

مسأله قابل تأمل دیگری هم وجود دارد. طبیعت سوخته و نیم سوخته در این نیم قرن بدون واکنش نمی‌ماند. فرسایش خاک بیشتر می‌شود، رانش زمین افزایش می‌یابد و سیل با شدت بیشتری به تخریب و انتقام دست می‌زند. این نتایج تلخ به دلنگرانی بیشتر جامعه جنگلبانی و محیطبانی کشور و هشدارهای رسانه‌ای دامن زد.اسحاق جهانگیری هم در واکنش به این دلنگرانی‌ها از وزارت کشور و سازمان برنامه و بودجه می‌خواهد تا طرحی جامع را برای کاهش خسارت‌های وارده به لکه‌های سبز باقی مانده در کشوری خشک و نیمه خشک روی میز تصمیم‌گیری ببرند.

او در دستوری به این دو دستگاه دولتی می‌گوید: «ضروری است در ستاد مدیریت بحران با هماهنگی استانداران، برنامه‌ای جامع برای کاهش خسارت های وارده به جنگل‌ها تهیه شود.» جهانگیری با مخاطب قرار دادن رحمانی فضلی و محمدباقر نوبخت، جنگل‌ها را از مهم‌ترین سرمایه‌های ملی کشور می‌داند و می‌گوید:

«متأسفانه آتش‌سوزی‌ها همواره خسارت اقتصادی و اجتماعی برای کشور و مردم دارد، ضروری است در ستاد مدیریت بحران با هماهنگی استانداران برنامه‌ای جامع تهیه شود و همه امکانات کشور اعم از دولت و نیروهای مسلح بسیج شود که خسارت ها به حداقل کاهش داده شود.»

نجات جنگل‌ها معطل ابلاغیه وزارت کشور

پس‌از تخصیص بودجه 50میلیاردی، مسئولان سازمان جنگل‌ها با وزارت دفاع به جلسه نشست. علی عباس‌نژاد، فرمانده یگان حفاظت جنگل‌ها که با معاون فنی و مهندسی پدافند وزارت دفاع به گفت‌و‌گو نشسته است، می‌گوید: «با توجه به تخصیص بودجه از سوی دولت دیگر نباید مشکل و تأخیری برای حضور پهپادها و بالگردهای اطفای حریق در رویشگاه‌های جنگلی وجود داشته باشد.»

بدهی دولت به وزارت دفاع در دو سال گذشته باعث شده بود که بالگردهای این وزارتخانه، پشت جنگل‌های کشور را در زمان آتش‌سوزی خالی کنند. این بدهی 30میلیارد تومان بود و پرداخت آن دو سال زمان برد.

عباس‌نژاد درباره دستور معاون اول رئیس جمهوری به دو سازمان متولی یعنی وزارت کشور و برنامه و بودجه از وجود طرح جامع مدیریت پیشگیری برای اطفای حریق جنگل‌ها در سال 89 خبر می‌دهد. او می‌گوید: «شیوه نامه این طرح با همکاری سازمان مدیریت بحران نوشته و به وزارت کشور رفته است.» به‌گفته او این طرح برای اجرایی شدن باید از سوی وزارت کشور ابلاغ شود اما ابلاغ آن در دو سال گذشته با سکوت این وزارتخانه رو به رو شده است. او در پاسخ به این سؤال که چرا ابلاغیه توسط وزارت کشور اعلام نمی‌شود؟ می‌گوید:

«این سؤال را باید از وزارت کشور پرسید.» به اعتقاد عباس‌نژاد با ابلاغ طرح جامع، وظایف همه دستگاه‌ها از جمله وزارت دفاع، هلال احمر، آتش‌نشانی و... مشخص و اعتبار لازم تخصیص می‌یابد. او اعتقاد دارد وقوع این اتفاق اثر مثبتی در کاهش خسارت‌های وارده به جنگل‌ها در پی آتش‌سوزی‌های عمدی و غیرعمدی دارد.

شلیک اسلحه اطفای حریق برای حفاظت از جنگل‌ها

گفت‌و‌گوی کارشناسان سازمان جنگل‌ها و وزارت دفاع توجه سازمان جنگل‌ها را به تجهیزات جدیدی برای اطفای حریق جلب کرده است.عباس‌نژاد می‌گوید: «در مناطق کوهستانی اگر بالگرد و پهپاد نتواند به کمک جنگل‌ها بیاید، می‌توان از اسلحه‌ای که مواد اطفای حریق را پرتاب می‌کند، استفاده کرد.» به گفته عباس‌نژاد این تجهیزات در کشور وجود دارد و باید از همه آنها به نفع جنگل‌ها سود برد. البته آن‌طور که فرمانده یگان حفاظت جنگل‌ها می‌گوید سلاح مخصوص شلیک مواد اطفای حریق در مرحله آزمایش است.

بنابراین پس از اثبات نتیجه بخشی آنها برای حفاظت از جنگل‌ها به سوی آتش شلیک می‌شوند.او در پاسخ به این سؤال که چرا یگان حفاظت از نظر تجهیزات آنقدر فقیر است که مردم با خرید دمنده و آتشکوب به کمک جنگلبان‌ها می‌آیند؟ می‌گوید: «کمک‌های مردمی به معنای این نیست که سازمان جنگل‌ها هیچ کاری نکرده است. در سال گذشته حدود 700 «دمنده» به استان‌ها تزریق کردیم.

همچنین بیش از 4 تا 5 هزار آتشکوب به استان‌ها دادیم. اما آتش‌سوزی‌ها گسترش پیدا کرد و مردم به کمک آمدند. خیرینی هم حاضر شدند تا آتشکوب و دمنده را در اختیار مردم قرار بدهند که اتفاق مبارکی است.» او از تصمیم برای خرید 4500 دمنده دیگر برای اطفای حریق در کشور خبر می‌دهد.

یک دلنگرانی دیگر

افکارعمومی دلنگرانی دیگری هم دارد.آیا ابلاغ برنامه جامع مدیریت پیشگیری اطفای حریق جنگل‌ها توسط وزارت کشور نیز قرار است بیشتر از دو سال زمان ببرد؟ در این دو سال چندهزار هکتار دیگر از جنگل‌های 7درصدی کشور خواهد سوخت؟ آیا دستور اسحاق جهانگیری باعث می‌شود تا وزارت کشور هر چه زودتر وظایف دستگاه‌ها را برای جلوگیری بیشتر خسارت به جنگل‌ها به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ کند؟ افکار عمومی امیدوارند که این دستور خیلی زود جامه اجرایی به تن کند تا از این رهگذر، آتش افتاده بر تن درختان کهنسال بلوط در زاگرس و راش در هیرکانی سرد شود.

 

ارسال به دوستان
گزارش خطا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
*عصر دنا ، معتقد به آزادی بیان و لزوم نظارت مردم بر عملکرد مسئولان است؛ لذا انتشار حداکثری نظرات کاربران روش ماست. پیشاپیش از تحمل مسئولان امر تشکر می کنیم.
*طبیعی است، نظراتي كه در نگارش آنها، موازین قانونی، شرعی و اخلاقی رعایت نشده باشد، یا به اختلاف افكني‌هاي‌ قومي پرداخته شده باشد منتشر نخواهد شد. خواهشمندیم در هنگام نام بردن از اشخاص به موازین حقوقی و شرعی آن توجه داشته باشید.
*چنانچه با نظری برخورد کردید که در انتشار آن دقت کافی به عمل نیامده، ما را مطلع کنید.
*اگر قصد پاسخ گویی به نظر کاربری را دارید در بالای کادر مخصوص همان نظر، بر روی کلمه پاسخ کلیک کنید.