عصر دنا: براساس یک رسم کهن معمولا گردشگران زیباترین و بهترین کالای هر منطقه را با خود به عنوان سوغات میبرند و برای کسب تجربههای تازه از غذاهای محلی میخورند و این عوامل باعث حلاوت بیشتر سفرشان و شاید بهترین فرصت برای تبلیغ و رونق جاذبههای گردشگری آن منطقه هم باشد.
استان کهگیلویه و بویراحمد با داشتن غذاهای سالم، خوراکیهای محلی، دست بافتههای سنتی، پوشش لباس بومی، آواها و نواهای غنی قابلیتهای فرهنگی زیادی دارد.
جاذبههایی که در صورت رونق گردشگری، فرصتی برای درآمدزایی تولیدکنندگان صنایع، کشاورزی و ایجاد کننده صدها شغل در بخش خدماتی مانند رستوران، هتل و سایر بخش هاست.
خوراکیهایی مانند گردو، مویز، کشک، قره قورت، روغن حیوانی، عسل، گیاهان دارویی و خوراکی خشک شده مانند چویل، کرفس، قارچ کوهی، بیلهر، کنگر و کارده از مهمترین سوغاتیهای کهگیلویه و بویراحمد است.
دست بافتهها و صنایع دستی مانند مهلو و میخک که به صورت دستبند، گردنبند، انگشتر، گلیمهایی که به صورت تابلو فرش تهیه میشود، سبدهایی که به صورت حصیری در اندازههای مختلف تهیه میشود از دیگر سوغاتیهای استان کهگیلویه و بویراحمد است.
جاجیم کهگیلویه
از مهمترین و محبوبترین صنایع دستی این منطقه میتوان به جاجیم اشاره کرد. جاجیم یاسوج به شکل افقی و روی زمین قرار گرفته و بافته میشود و یکی از ویژگیهای خاص آن، این است که بعد از پایان کار دور تا دور آن منگولههایی آویزان میکنند که به زیبایی جاجیم میافزاید.
مشته بافی یاسوج
مشته بافی همان گلیم است، با این تفاوت که برخلاف گلیم از یک رو بافته میشود و طرف دیگر طرح مورد نظر ایجاد میشود. سمتی که طرح دارد، به علت پرزهایی که در این قسمت قرار دارد، نرمتر است و طرف دیگر آن قابل استفاده نیست.
چنته یاسوج
آیینهدان یا چنته از دیگر صنایع دستی سنتی و محبوب این منطقه است که جهت وسایل شخصی زنان و نگهداری قرآن و آینه کاربرد دارد. بافت چنته و مواد بکار رفته در بافت آن گاهی شبیه به گلیم و گاهی شبیه قالی یا هر دو است، نقوش معمول در چنته همان نقوش فرشها و گلیمها، ولی در ابعاد کوچکتر است.
مفرش بافی
مفرش دستبافتهای است مستطیل شکل و دربدار به شکل صندوق، که برای حمل و نقل لحاف و تشک یا اسباب و لوازم زندگی درهنگام کوچ عشایر مورد استفاده قرار میگیرد. مفرش با تکنیک بافت گلیم و الیاف پشمی الوان بافته میشود و نقوش آن معمولا برجسته و الحاقی است.
گبه یاسوج
گبه نوعی زیرانداز است که زنان یاسوج آن را از موی بز، پنبه و پشم تهیه میکنند، رنگها و طرحهای این زیرانداز مختص به فرهنگ اقوام لر این استان است. گبه میتواند سوغاتی ویژه برای معرفی فرهنگ این منطقه باشد.
عسل یاسوج
این منطقه به دلیل قرارگیری در منطقهای کوهستانی و مرتفع، شرایط مناسبی در جهت دامپروری دارد، پرورش زنبور عسل در یاسوج یکی از بهترین و محبوبترین فعالیتهای دامداری به شمار میرود. عسل طبیعی این منطقه که شهرت بسیاری دارد، دارای کیفیت بالایی است و به همین دلیل یکی از سوغات خوراکی مقوی این منطقه محسوب میشود.
گیاهان وحشی کوهی
گیاهان وحشی کوهی که برخی از آنها خواص دارویی دارند در تپهها و دشتهای این منطقه به خوبی میروید. این گیاهان که اکثرا در فصل بهار و تابستان در دامنههای کوههای این استان میرویند، خواص متعددی دارند و برای بومیان مطقه نیز منبع کسب درآمد هستند. گفته میشود در یاسوج نزدیک به یک چهارم گیاهان دارویی همچون گل گاو زبان، گل بابونه، گل بومادران و بنشن که در اروپا مصرف میشود، وجود دارد. این گیاهان وحشی و دارویی سوغات مناسبی خواهند بود.
گردو یاسوج
در این استان بیش از هفت هزار هکتار باغ گردو وجود دارد. زمینهای این منطقه شرایط خوبی برای کاشت گردو دارد. گردو این منطقه از کیفیت بالا و خوبی برخوردار است که آن را به سوغاتی محبوب مبدل کرده است.
نان توک و نان بلوط
نان توک و نان بلوط از نانهای سنتی و محلی این منطقه به شمار میرود.
نان توک با یک چوب بلند پهن میشود و روی تابهای داغ گذاشه میشود تا خوب برشته شود. نان بلوط نیز از میوه درخت بلوط تهیه میشود.