تاریخ انتشار:۱۲:۴۳ - ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
عصر دنا: اجرای الگوی کشت که حدود ۲ سال از ابلاغ آن توسط وزارت جهاد کشاورزی به استان ها می گذرد اگرچه سازمان های متولی را ملزم به برنامه ریزی برای کشت و برداشت محصولات مناسب کشاورزی کرد اما این برنامه هنوز در کهگیلویه و بویراحمد با چالش هایی مواجه است.
پایگاه خبری تحلیلی عصردنا (Asrdena.ir):

ایرنا: پیاده سازی الگوی کشت بر اساس "سند کشت محصولات استان ها" برای سال زارعی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ در مهرماه ۱۴۰۱ با دستور معاون رئیس جمهوری کلید خورد و به منظور اجرای موثر این سند بالا دستی مشوق هایی در قالب خرید تضمینی، یارانه نهاده ها، تسهیلات و دیگر حمایت پیش بینی شد.

این طرح بدنبال اینست که چه محصولی تولید کنیم؟ چقدر تولید کنیم؟ کجا (مکان) تولید کنیم؟ تا کی (زمان) تولید کنیم؟ نیاز کشور و یا نیاز استان چه مقدار است؟ وضعیت منابع تولید چگونه است؟ ظرفیت تولید چقدر است؟

برنامه الگوی کشت با تکیه بر امنیت غذایی تدوین و ابلاغ شد و مقرر گردید مطابق با هدف این طرح در بازه زمانی ۱۰ ساله بهره وری و کیفیت محصولات کشاورزی افزایش یابد و هم مصرف آب کشاوررزی کاهش یابد چرا که هم اینک سهم بخش کشاورزی از مصرف آب ۸۱ میلیارد متر مکعب است و برداشت محصولات کشاورزی کشور ۱۲۵ میلیون تن است.

براساس چشم انداز سند الگوی کشت تا سال ۱۴۱۰ لازم است سهم بخش کشاورزی از مصرف آب به ۵۱ میلیارد متر مکعب کاهش یابد و برداشت محصولات کشاورزی به ۱۸۰ میلیون تن افزایش یابد.

محصول گندم اهمیت مضاعفی در امنیت غذایی دارد که توجه و برنامه ریزی برای تولید این محصول با کیفیت از اهداف الگوی کشت است این در حالی است که کشت و برداشت گندم در استان ها نیازمند برنامه ریزی های دقیق تری است . در این مورد با رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد گفت و گوی کوتاهی داشتیم.

قوت ها و چالش های اجرای الگوی کشت در کهگیلویه و بویراحمد

نصرت الله حیدرپور با اشاره به میزان تولید گندم در سال زارعی ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ در استان گفت: مطابق با آمار رسمی سه هزار و ۲۵۳ تن از رقم گندم "دوروم"(خاص ماکارونی) و ۷۱ هزار ۴۸۸ تن گندم نان در استان تولید شد این در حالی است که وی مصرف سالانه استان را ۱۲۰ هزار تن گندم بر شمرد و یادآور شد: تولید و مصرف ما ناتراز است و بر اساس سند الگوی کشت باید این کمبودها چاره اندیشی و جبران شود.

اجرای درست الگوی کشت به خصوص گندم و حتی دیگر محصولات نیازمند بذر مناسب است که حیدرپور وضعیت بذر و رقم های گندم استان را مناسب بر شمرد چرا که در استان ایستگاه تحقیقات کشاورزی گچساران به عنوان سایت اصلی تحقیقات دیم گرمسیری کشور فعال است که بر اساس مطالعات و تحقیقات اثرگذار، خدمات ارزشمندی در جهت افزایش عملکرد و ارتقاء کیفیت محصولات کشاورزی منطقه انجام داده است.

حیدرپور زمان معرفی و استفاده از بذر یا یک رقم اصلاح شده را حدود ۱۲ سال برشمرد و گفت: بر اساس تحقیقات این مرکز علمی در سال گذشته رقم های گندم "کوهدشت"، "کریم" و "آفتاب" استفاده شد و رقم های جدیدی همانند "مهتاب" و"کبیر" معرفی شدند که بازدهی خوبی دارند.

وی جایگاه ایستگاه تحقیقات کشاورزی گچساران را در کشور با اهیمت برشمرد چرا که بذر مورد نیاز ۱۸ استان دارای اقلیم گرمسیری مشابه را پوشش می دهد که ۶ شرکت تولید کننده بذر در استان فعال هستند و بذر مورد نیاز استان و دیگر استان های متقاضی را تامین می کنند.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یکی از کمبودهای ایستگاه تحقیقات کشاورزی گچساران را به روز نبودن سایت "بوجاری" ارقام بر شمرد چرا که بوجاری بذر به منظور حذف مواد زاید و دستیابی به بذر با خلوص فیزیکی استاندارد و حصول بذر دارای جوانه زنی و بنیه کافی صورت می گیرد.

حیدر پور جای تحقیقات بذر مناطق سردسیری را در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گچساران خالی دانست و افزود استان ۲ اقلیم دارد که این سایت بذر مورد نیاز مناطق گرمسیری استان را تامین می کند اما بدلیل نداشتن متخصص هیات علمی مهندس ژنتیک و نداشتن مکان و زیر ساخت لازم، بذر مورد نیاز مناطق سردسیری استان تولید نمی شود که نیازمند چاره جویی است.

اگرچه بذر مناسب محصولات کشاورزی یکی از عناصر مهم الگوی کشت است اما تامین آب مورد نیاز و برآوردن نیازهای کشاورزان و حتی ساماندهی زمین های زراعی از دیگر عناصر این طرح مهم ملی است که به نظر می رسد در استان چالش های مهمی در این مورد وجود دارد.

آب منطقه ای که وظیفه مدیریت و نظارت برمنابع آبی کشور را دارد آیا بر الگوی برداشت آب به خصوص در مناطق گرمسیری استان به خوبی عمل کرده است این در حالی است که برداشت بی رویه آب در دشت های مرغوب کهگیلویه به مرز بحران رسیده و نیازمند چاره جویی دقیق است که هم وضعیت چاه های غیرمجاز مشخص شود و هم ممنوعیت کاشت برخی از محصولات آب بر در استان اطلاع رسانی شود.

در حوزه زمین های زراعی و حتی کشاورزان و بهره برداران تاکنون آمار دقیقی از وضعیت آنها در استان اعلام نشده است که یکی از مشکلات و موانع برنامه ریزی و اثرگذاری اجرای الگوی کشت در استان نبود آمار دقیق است که امیدواریم برنامه مدونی برای این حل این مشکلات پیش بینی شود.

ارسال به دوستان
گزارش خطا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
*عصر دنا ، معتقد به آزادی بیان و لزوم نظارت مردم بر عملکرد مسئولان است؛ لذا انتشار حداکثری نظرات کاربران روش ماست. پیشاپیش از تحمل مسئولان امر تشکر می کنیم.
*طبیعی است، نظراتي كه در نگارش آنها، موازین قانونی، شرعی و اخلاقی رعایت نشده باشد، یا به اختلاف افكني‌هاي‌ قومي پرداخته شده باشد منتشر نخواهد شد. خواهشمندیم در هنگام نام بردن از اشخاص به موازین حقوقی و شرعی آن توجه داشته باشید.
*چنانچه با نظری برخورد کردید که در انتشار آن دقت کافی به عمل نیامده، ما را مطلع کنید.
*اگر قصد پاسخ گویی به نظر کاربری را دارید در بالای کادر مخصوص همان نظر، بر روی کلمه پاسخ کلیک کنید.
پر بحث ترین