پایگاه خبری تحلیلی عصردنا (Asrdena.ir):
عصر دنا: نشست مشترک مسئولان سه شهرستان کهگیلویه، چرام و لنده با موضوع «مدیریت پسماند» امروز در فرمانداری دهدشت برگزار شد. اقرار تقریبا تمامی اعضا به عملی نشدن مصوبات 2 سال گذشته از حاشیههای پررنگتر از متن بود تا جایی که سید منصور تقوی رئیس شبکه بهداشت و درمان کهگیلویه میگوید طی 25 سال از دوره مسئولیت خود تاکنون چنین مباحثی در جلسات مطرح میشود اما تاکنون خروجی قابل توجهی نداشته است! حجم تولید زباله در دهدشت که پنج برابر سرانه جهانی و سه برابر سرانه کشوری است از دیگر نکات قابل تأمل بود.
به گفته رئیس محیط زیست کهگیلویه در دهدشت به ازای هر نفر تا 1300 گرم زباله تولید میشود این در حالی است که سرانه تولید زباله در جهان به ازای هر نفر 250 گرم و در کشور 900 گرم است. روحالله عزیزی گفت: مصوبات جلسات گذشته عملی نشد تدوام مشکلات پسماند سه شهرستان این ضرورت را ایجاب کرد که جلسهای مشترک برگزار و برای اجرای طرح مدیریت پسماند تصمیمگیری شود با این حال عدم حضور فرمانداران لنده و چرام نشان میدهد موضوع اهمیت چندانی برای آنها ندارد.
امام جمعه دهدشت با نگاه دینی به مقوله پسماند حدیثی از پیامبر اسلام را یادآور شد که فرمودند «زباله را شب در خانه نگه ندارید زیرا نشیمن گاه شیطان است» و در جای دیگری فرمودند که مراقب زمین باشید زمین مادر شماست.»
حجتالاسلام وحدانیفر با اشاره به تصرفات بشر در زمین مثل سدسازی و برداشت آب قطع درختان و... گفت که کار به جایی رسیده زمین دچار بیماری شده است. بر اساس برآوردهای کارشناسی پسماند سالیانه 87 هزار میلیارد تومان آسیب وارد می کند. وی با بیان اینکه جمع آوری و انتقال زباله دهدشت اصولی نیست، شیرابه زباله وارد خاک می شود در چرخه طبیعی وارد بدن انسان می شود زیست بوم ما را دچار آسیب جدی کرده است، ادامه داد: شهرداران باید فرهنگ سازی کنند آموزشها جدی گرفته شود، فرهنگ تفکیک زباله از مبدأ را شهرداران هنوز نتوانستند آموزش دهند.
امام جمعه دهدشت گفت: شهرداران مکلف شوند برای مدیریت پسماند کار مشترک انجام دهند شهرداری دهدشت پایلوت شود و مشاور کمتر از 6 ماه طرح را ارائه دهد تا قبل از تابستان به نتیجه برسد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد این نشست را با هدف تعیین تکلیف مدیریت پسماند سه شهرستان دانست و گفت: انتظار است محبط زیست را فقط متوجه سازمان محیط زیست ندانیم اصل 50 قانون اساسی حفظ محیط زیست را وظیفه همگانی می داند.
دیانتی بیان کرد: در آستانه نوروز عدهای از سازمانهای مردم نهاد زمین را خانهتکانی کرده و از زباله پاکسازی کردند. معاون هماهنگی امور عمرانی فرمانداری چرام این شهرستان را از شهرستانهای برتر در مدیریت پسماند خواند و گفت: با پیگیری محیط زیست، پسماند رها شده در محورهای مواصلاتی شهرستان نداریم. شهردار و بخشدار توجه ویژه به مدیریت پسماند دارند.
محمود دژکامه افزود: مدیریت سنتی دفن پسماند زباله و نخاله پاسخگو نیست باید از بخش خصوصی و روشهای نوین استقبال کنیم اما نظارت دقیق بر بخش خصوصی شود.
وی بیان کرد: بخش خصوصی موقعی که ورود می کنند بیشتر منافع خود را در نظر می گیرند، مدیریت پسماند را شهرداری انجام می دهد سود کلانش به جیب بخش خصوصی می رود.
دژکامه هم چنین عدم ساماندهی زبالهها را به ناکارآمدی قوانین مربوط دانست و گفت: جرایم گذشته برای امروز بازدارنده نیست نیاز به بازنگری دارد. در حالی که معاون عمرانی فرماندار چرام از وضع مطلوب پسماند در این شهرستان تعریف و آن را برتر دانست شهردار چرام اما میگوید جایگاه زباله همیشه مورد اعتراض مردم قرار دارد.
بازی افزود: شهرداری آماده هر گونه هزینه برای مدیریت پسماند است. شهردار لنده با اشاره به اینکه از جلسه 2 سال گذشته برون دادی ندیدیم،گفت: امروز جمع شدیم تا در راستای شیوه صحیح پسماند تصمیمگیری کنیم.
سلمان رنجبر بیان کرد: محل احداث سایت زباله از نظر مسافت برای سه شهرستان صرفه اقتصادی داشته باشد.وی تدمین اعتبار طرح را مهم دانست و گفت: نباید طوری باشد که شهرداران در الفبای هزینه ها بمانند تامین اعتبار در سطح استان و ملی باشد.
سلمان شفایی معاون فرماندار لنده هم با بیان اینکه جلسه 2سال پیش خروجی نداشت،افزود: انتظار میرود طرح مطالعاتی در این جلسه کاربردی مطرح شود. وی ادامه داد: اولین قدم اینکه طرح مدیریت پسماند به یک شرکت ذیصلاح واگذار شود همچنین تامین اعتبار طرح متناسب با شاخص جمعیت و وسعت باشد و روستاهای فاقد دهیاری که وارد چرخه می شوند سازوکارشان از نظر طرح مطالعاتی مشخص شود.
طاهری بخشدار مرکزی کهگیلویه جلسات فاقد خروجی گذشته را به خاطر نداشتن دبیر جلسه دانست و گفت: بخشداران اعتباری برای همکاری ندارد پیش بینی تامین اعتبار شود.
وی با اشاره به اینکه محل دپوی زباله در دهدشت غربی تعیین شده است خواستار همکاری برای تعیین جایگاه زباله دهستانهای دهدشت شرقی و دشمن زیاری شد.
سید منصور تقوی در این نشست گفت: حرفها تکراری است 25 سال است این صحبتها می شود،سال 77 همین صحبتها در جلسهای مطرح شد. رئیس شبکه بهداشت و درمان کهگیلویه بیان کرد: بهداشت و درمان ناظر است مسئول زباله نیست معضل زباله جهانی است قبل از اینکه خدمات باشد اساس کار فرهنگی است. در کشورهای جهان سوم فرهنگ سازی زود نتیجه نمیدهد. در دهدشت در تفکیک در دفن و دفع مشکل داریم بارها گفتیم و عوارض را گوشزد کردیم.
تقوی افزود: برای جابجایی سایت زباله اقدامی نشد مشکلات و عوارض سوزاندن زباله را میدانیم و سرازیر شدن شیرآبه زباله هم اطلاع داریم اما متولی کیست و چرا کاری نمی کند؟ این مسئول تصریح کرد: حداقل یک گام به جلو داشته باشیم تاکنون اقدام عملی درستی برای ساماندعی زباله انجام نشده .سایت زباله باید فاصله داشته باشد و قطعا نمی توانید جابجا کنید.
فرماندار کهگیلویه با بیان اینکه رسیدگی به پسماند در جلسات مانده است،ادامه داد: البته زحمت میکشند و کاری اگر انجام نمیگیرد دلیلش سوء مدیریت نیست مشکلاتی است که شهرستانها را درگیر کرده است. سید حمزه محققزاده خواستار برگزاری جلسه استانی با حضور مسئولان کهگیلویه و خوزستان و اتخاذ تصمیم برای مدیرت پسماند شد.
وی گفت:راهی جز جذب سرمایه گذار برای احداث کارخانه بازیافت نداریم. محققزاده با اشاره به اینکه تصفیه خانه دهدشت از معضلات شهر است،افزود: 30 درصد پسماند دهدشت تصفیه میشود اما خروجی آن مشخص نیست و طی یک چرخه دوباره شیرابه زندگی مردم را درگیر کرده است.
مدیر ارشد اجرایی کهگیلویه با بیان اینکه هزینههای زیادی برای اجرای تصفیهخانه دهدشت شده است،افزود: اما عملا نتیجه ندارد. فاضلاب تصفیه شده پس از تلاقی با شیرابه به سد کوثر میرود و از آنجا به خط انتقال آب شرب وارد میشود.
وی با اذعان به اینکه 80 درصد دود غلیظ زباله به دهدشت می آید، افزود: برای جابجایی سایت زباله راهی وحود ندارد. در این نشست دکتر بابایی عضو عیئت علمی دانشگاه علم پزشکی جندی شاپور اهواز به عنوان مهمان حضور داشت و نکاتی در خصوص اجرای طرح مدیریت پسماند در بهبهان و گچساران ارائه داد. در حالی که شهرداری دهدشت به عنوان پایلوت طرح مدیریت پسماند انتخاب شد شهردار دهدشت که 90 دقیقه بعد از آغاز جلسه آمده بود سکوت کرد و هیچ راهکار یا نظری ارائه نداد. فرماندار در ابتدای نشست از غیبت شهردار معترض شده و طی تماس تلفنی او را مجبور به حضور در جلسه کرد.
۰۹۱۳۳۲۱۶۹۰۹ سلیمانی