تاریخ انتشار:۱۷:۲۸ - ۰۱ خرداد ۱۴۰۱
عصر دنا: بدنبال سفر مهرماه پارسال رییس جمهور به کهگیلویه و بویراحمد، بر راه اندازی پروژه های زیرساختی نیمه تمام چون پتروشیمی ،سدچمشیر و کارخانه گیاهان دارویی گچساران، جاده ترانزیتی پاتاوه به دهدشت و کارخانه قند یاسوج تا پایان ۱۴۰۱بمنظور سرعت بخشی به روند توسعه این استان تاکید شد.
پایگاه خبری تحلیلی عصردنا (Asrdena.ir):

فهیمه قهرمانی: متولیان این طرحهای زیرساختی و اشتغال آفرین از سرعت گیری روند اجرایی این طرحهای در دست اجرا  پس از سفر سال گذشته رئیس جمهور و هیات دولت سیزدهم به استان کهگیلویه و بویراحمد سخن بمیان آوردند و اظهار داشتند: با افتتاح و بهره برداری از طرحها تا پایان سال شاهد تحول اقتصادی خوبی در این استان رو به توسعه خواهیم بود.

به گزارش ایرنا، سال‌های متمادی بود که توسعه نامتوازن منطقه‌ای، کم توجهی و گاها چشم پوشی از ظرفیت‌ها و داشته های استان توام با سوء تدبیرها و سوء مدیریت‌ها در کهگیلویه و بویراحمد به زخم‌های کهنه‌ای مبدل شده بود که امید به خوب شدن آن در کوتاه مدت  نبود.

با وجودی که  به کفته کارشناسان امر ۲۵ درصد نفت و گاز ، ۱۰ درصد آب‌های سطحی ، ۲۰ درصد جنگل‌های حوزه زاگرس ، بیش از ۳۰۰ جاذبه کم نظیر گردشگری  در کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد اما آنگونه که باید تاکنون از این ظرفیت ها در راستای تقویت زیرساخت ها و اشتغال پایدار استان بهره لازم برده نشده است.

دولت سیزدهم از همان ابتدای شروع به کارش برنامه ها، خط و مشی و سیاست‌های راهبردی خود را در جهت محرومیت زدایی و توجه به استان های کم برخوردار در حوزه های گوناگون ترسیم کرد که اکنون آثار مثبت و امیدآفرین آن در جای جای کشورمان از جمله برای مردم قدرشناس کهگیلویه وبویراحمد ملموس و نمایان شده است.

مسئولان و مدیران دستگاه های اجرایی در کهگیلویه و بویراحمد نیز از آغاز فعالیت دولت سیزدهم ، اقدام به تهیه نقشه راهی برای خروج استان از محرومیت ها و مشکلات انباشت شده از گذشته کردند.

ماحصل سفر رییس جمهور به استان کهگیلویه و بویراحمد پر خیر و برکت بود و  این سفر  فشرده و کوتاه تنها به بررسی و پیگیری مشکلات ختم نشد بلکه راهکارهای اساسی برای به نتیجه رساندن طرح های مهم ارائه شد و لذا از قبل این رویکرد طرح های شاخص و بر زمین مانده استان جانی دوباره گرفتند.

روند شتابان توسعه با احیای پنج طرح زیرساختی در کهگیلویه و بویراحمد

به گفته سید علی احمد زاده استاندار کهگیلویه و بویراحمد ارزش مصوبات سفر مهرماه سال گذشته رییس جمهور و هیات دولت سیزدهم به این استان ۲۱ هزار میلیارد تومان است که معادل ۹ سال بودجه استان است.

احمد زاده معتقد است  که با به ثمر رساندن طرح های کلیدی  و زیربنایی بر زمین مانده این استان از جمله پتروشیمی و کارخانه گیاهان دارویی گچساران، جاده ترانزیتی پاتاوه به دهدشت، کارخانه قند و سد چمشیر، سد تنگ سرخ و چندین و چند طرح بزرگ دیگر شاهد انقلابی عظیم در زیرساخت ها و توسعه پایدار استان کم برخودار و در عین حال بهره مند از نعمات الهی  خواهیم بود.

گچساران در یک قدمی افتتاح مهم ترین طرح صنعت کشور 

پتروشیمی یکی از ارکان مهم صنعت نفت در زنجیره تولید و موتور محرک توسعه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کشور است و نقش مهمی در تولید ناخالص ملی دارد.

این صنعت یکی از پول سازترین صنایع کشور محسوب و افزون بر کاهش خام‌فروشی به ایجاد ارزش افزوده مضاعف اقتصادی، ثروت‌آفرینی و اشتغال‌زایی منجر می شود.

معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد در خصوص طرح پتروشیمی گچساران، گفت: در پی سفر رئیس جمهور به این استان منابع مالی طرح پتروشیمی گچساران افزایش پیدا کرد  طوری که مقدمات کار برای افتتاح این طرح مهم در هفدهم اسفندماه امسال فراهم شده است.

روند شتابان توسعه با احیای پنج طرح زیرساختی در کهگیلویه و بویراحمد

سید احسان عسکری افزود: هم اکنون طرح پتروشیمی گچساران  ۹۱.۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و با افتتاح و راه اندازی آن سبب ایجاد حداقل ۵۰۰ نفر اشتغال مستقیم خواهد شد.

وی تاکید کرد: با پیگیری های انجام شده تکمیل خط انتقال آب آن در حال انجام است که با اقدامات انجام گرفته بزودی این زیرساخت هم فراهم شده و در مسیر تولید قرار خواهد گرفت .

مدیرعامل پتروشیمی گچساران نیز گفت: این پروژه در زمینی به مساحت ۱۵۷ هکتار در دست اجراست و تاکنون بیش از ۷۰ هزار میلیارد ریال برای روند اجرایی طرح هزینه شده است.

مصطفی حیدریان افزود: این طرح سالانه یک میلیون و ۲۵۰ هزار تن خوراک اتان خود را از پالایشگاه بید بلند بهبهان با خط لوله ای بطول ۹۵ کیلومتر تامین می کند.

وی تاکید کرد: سرمایه گذاری اولیه این طرح صنعتی ۴۲۴.۷ میلیون یورو  و  هفت هزارو ۱۶۵ میلیارد ریال و تسهیلات ارزی از سوی صندوق توسعه ملی است.

مدیرعامل پتروشیمی گچساران ابراز داشت: محصول مجتمع پتروشیمی گچساران یک‌میلیون تن اتیلن و نیز ۸۴ هزار تن +C۳(برش پروپان و سنگین تر) در سال خواهد بود.

فرآوری گیاهان دارویی کهگیلویه و بویراحمد با بهره برداری از کارخانه گیاهان دارویی گچساران 

گیاهان دارویی کهگیلویه و بویراحمد به عنوان گنجینه ای رها شده در خطر انقراض و نابودی قرار گرفته و سالیان متمادی است که به تاراج می رود و دودش به چشم نسل های آینده خواهد رفت.

وجود بیش از ۲ هزار و ۱۰۰ گونه گیاه دارویی و خوراکی در کهگیلویه و بویراحمد، یکی از ارزشمندترین ثروت های ناشناخته در این استان بشمار می رود که متولیان امر تاکنون برنامه صحیح و مشخصی برای نگهداری و استمرار این منبع عظیم درآمدزایی نداشته اند.

کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن بیش از ۴۰۰ گونه گیاه دارویی یکی از متنوع‌ترین استان‌های کشور درزمینه تولید گیاهان دارویی است به گونه ای که به گفته کارشناسان به اندازه ۶۰ کشور دنیا در آن گیاه دارویی می روید.

این استان دارای ۴۶ گونه گیاهی بومی و سه گیاه دارویی کمیاب دنیا شامل باریجه، آنغوزه و گزانگبین است که به وفور در ارتفاعات استان یافت می‌شود.

در سفر سال گذشته رییس جمهور و تعدادی از اعضای هیات دولت استفاده از نعمت خدادادی گیاهان دارویی در این بخش از کشورمان در راستای ایجاد اشتغال پایدار و ارزآوری آن در دستور کار قرار گرفت و لذا یکی از مصوبات این سفر بهره برداری از این طرح بر زمین مانده در کوتاه ترین زمان ممکن یعنی سال ۱۴۰۱بود که اینک در مرحله بهره برداری قرار گرفته است .

مدیرکل ستاد اجرایی فرمان امام در کهگیلویه و بویراحمد در این ارتباط به گزارشگر ایرنا ، گفت: ساخت کارخانه فرآوری گیاهان دارویی گچساران با ظرفیت سالیانه ۱۶۰ تن دست اجراست که در این واحد تولیدی فرآوری، بسته بندی مرکبات و دیگر محصولات تولیدی کشاورزان پیش بینی شده است.

تامین ۱۰۰درصدی اعتبار تکمیلی کارخانه گیاهان دارویی گچساران 

شایان نادری مدیرکل ستاد اجرایی فرمان امام در کهگیلویه و بویراحمد افزود: تاکنون ۵۰میلیاردتومان برای احداث کارخانه ۱۶۰ تنی فرآوری گیاهان دارویی گچساران هزینه شده و ۲۰میلیارد تومان اعتبار تکمیلی آن هم تامین شده است .

روند شتابان توسعه با احیای پنج طرح زیرساختی در کهگیلویه و بویراحمد

 نادری  ضمن اشاره به اینکه ساخت کارخانه گیاهان دارویی در ایجاد اشتغال و رونق  منطقه بسیار تاثیرگذار است تصریح کرد: در این واحد تولیدی فرآوری، بسته بندی مرکبات و دیگر محصولات تولیدی کشاورزان پیش بینی شده است.

وی ادامه داد: با تامین اعتبار ۲۰ میلیارد تومانی یاد شده بزودی شاهد بهره برداری از این طرح خواهیم بود که برای سرعت بخشی به فرآیند تکمیلی طرح نیازمند همکاری دستگاههای خدمات رسان از جمله برق، آب ، گاز و راه هستیم .

نادری  ابراز کرد: کارخانه گیاهان دارویی در زمینی به مساحت ۶هزار متر مربع با زیر بنای چهارهزارو ۵۰۰متر مربع در دست ساخت است که با بهره برداری از این طرح ۶۰ نفر به صورت مستقیم و ۲ هزار نفر به صورت غیرمستقیم مشغول به کار خواهند شد.

او با بیان اینکه نخستین کارخانه فرآوری گیاهان دارویی کهگیلویه و بویراحمد در گچساران راه اندازی خواهد شد ، گفت: مرحله اول کارخانه گیاهان دارویی در قالب تولید عصاره، اسانس و بسته بندی اجرا می شود.

وی تصریح کرد: پروژه کشت گیاهان دارویی در منطقه سربیشه به منظور ترویج الگوی کشت در مهرماه ۹۶ به تصویب ستاد فرمان امام (ره)  رسید و در سال ۹۷  در دستور کار شرکت هربی فارمد قرار گرفت.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد در این ارتباط گفت: استان کهگیلویه و بویراحمد دارای بیش از ۴۰۰ گونه گیاه دارویی است و ظرفیت تبدیل شدن به قطب تولید گیاهان دارویی را دارد.

سید احسان عسکری افزود: کارخانه در حال احداث گیاهان دارویی گچساران افزون بر ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در راستای توسعه تولید گیاهان دارویی و تسریع در روند اجرای این کارخانه، تلاش خواهیم کرد.

عسکری افزود: تکمیل پروژه‌های اقتصادی یکی از اولویت های مهم در دست اجرا در استان می باشد و برای رفع معضل بیکاری طرح های اشتغال زا باید  در استان افزایش یابد.

۱۱۰ هزار هکتار زمین در انتظار سیراب شدن از چمشیر گچساران 

کهگیلویه و بویراحمد معروف به سرزمین چشمه سارها و رودخانه‌های خروشان با وجود میزان بارندگی ۲ برابر میانگین کشوری مردم شهرهای مختلف آن با کم آبی و بی آبی دست و پنجه نرم می کنند.

استان کهگیلویه و بویراحمد با بارشی معادل ۱۱ میلیارد مکعب و هشت و نیم میلیارد مکعب رواناب در رتبه سوم کشور قرار دارد.متوسط بارندگی از مهر ماه ۱۴۰۰ تاکنون حدود ۵۴۸ میلی متر بوده که نسبت به سال قبل  پنج میلی متر بیشتر است.

روند شتابان توسعه با احیای پنج طرح زیرساختی در کهگیلویه و بویراحمد

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: برای نجات و عبور از کم آبی در استان به یک نسخه درمانگر چون سد سازی و اجرای طرحهای آبخیزداری نیاز است که باید تمام بارشی که تنها در چهار ماه از سال در استان اتفاق می افتد ذخیره شود برای هشت ماهی که بارندگی وجود ندارد. 

آرش مصلح افزود: پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی برای این نسخه در استان پر بارش کهگیلویه و بویراحمد طراحی و اجرا صورت گرفته که ما حاصل آن دو سد کوثر و شاه قاسم بوده و هم اینک نیز سد بزرگ چمشیر گچساران در حال ساخت است.

به گفته مصلح  تکمیل سد چمشیر گچساران با ظرفیت سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب از  جمله طرحهای مرود تاکید سفر رییس جمهور دولت سیزدهم برود که با اقدامات انجام گرفته  در اسفند ماه امسال شاهد بهره برداری از این سد خواهیم بود.

وی به  مزیت های بهره برداری از این سد که اینک حدود ۹۰درصد پیشرفت فیزیکی دارد اشاره کرد و گفت : تأمین آب آشامیدنی و صنعتی، بهره‌مند شدن ۱۱۰ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی استان‌های کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و بوشهر، ذخیره و کنترل آب رودخانه زهره به میزان یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مکعب، تولید ۴۸۲ مگاوات برق آبی، کنترل سیلاب‌های مخرب رودخانه زهره، اشتغال زایی در زمان اجرای طرح و زیر ساخت‌های صنعت گردشگری و پرورش ماهی از مهمترین مزایای این سد است.

سد چمشیر بلندترین سد وزنی از نوع بتنی غلتکی (آر. سی. سی) ایران است و مطالعه احداث سد چم شیر در سال ۷۳ از سوی سازمان آب منطقه‌ای فارس، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد صورت گرفت.

نیروگاه و سد چمشیر در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر دوگنبدان در استان کهگیلویه و بویراحمد و بر روی رودخانه زهره ساخته می‌شود.

معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چمشیر گچساران  در این ارتباط گفت: این سد منافع زیادی برای استان و کشور دارد و انتظار توجه بیشتر مسئولان برای بحث منابع مالی و اعتباری اش وجود دارد.

محمد رضا فاضل افزود: تاکنون ۲۵۰ میلیون یورو از محل فاینانس خارجی برای ساخت سد چم شیر گچساران هزینه شده است.

جاده پاتاوه به دهدشت جزو خاص ترین طرح راهسازی در کشور   

طرح ملی جاده پاتاوه به دهدشت با توجه به وضعیت طبیعی منطقه جزو خاص‌ترین طرح های راهسازی در کشور است که عملیات اجرایی این طرح ملی در سال ۷۴ شروع شد اما با گذشت افزون بر ۲۵ سال هنوز افتتاح نشده است.

معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد  در این ارتباط گفت: در سفر مهرماه سال گذشته رییس جمهور و هیات دولت سیزدهم به این استان پنج هزار میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل نهایی طرح ملی پاتاوه به دهدشت تصویب شد که اعتبار یادشده هم اکنون تخصیص یافته است.

روند شتابان توسعه با احیای پنج طرح زیرساختی در کهگیلویه و بویراحمد

کیامرث حاجی زاده با اشاره به اینکه بیش از ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی این پروژه در ۲سال اخیر محقق شد، اظهارداشت: با تزریق و مصرف این میزان اعتبار محور یاد شده تکمیل و بصورت کامل زیر بار ترافیک خواهد رفت.

وی علل تأخیر و کندی در اجرای این طرح را شرایط تحریمی کشور و افزایش قیمت مصالح دانست و بیان کرد: این طرح در نوع خود در کشور نادر بوده  و به خاطر شرایط خاص طبیعی ساخت تونل های آن با مشکلات زیادی مواجه بوده است.

معاون عمرانی استاندار اضافه کرد: پروژه ملی جاده پاتاوه به دهدشت به عنوان یکی از ۹ پروژه راهسازی کشور بوده که نقش راهبردی در توسعه استان دارد.

حاجی زاده ارزش ریالی طرح ملی پاتاوه به دهدشت را افزون بر ۱۰ هزار میلیارد ریال دانست و گفت: با بهره‌برداری از این طرح بخش زیادی از ترافیک مرکز استان کاسته خواهد شد.

وی اظهار داشت: ساخت محور پاتاوه - دهدشت تحولات شگرف ملی و محلی در پی خواهد داشت بطوری که با اتمام ساخت این مسیر، فاصله بندر امام خمینی (ره) تا اصفهان ۲۷۰ کیلومتر و زمان عبور از این مسیر نیز چهار ساعت کاهش خواهد یافت.

حاجی زاده تاکید کرد: این مسیر علاوه بر کارکرد ملی آن، پنج بخش مهم و پرجمعیت استان کهگیلویه و بویراحمد شامل کبگیان در شهرستان دنا، شهرستان مارگون، بخش های چاروسا و دیشموک در کهگیلویه و بخشی از شهرستان لنده را از بن بست جاده ای و محرومیت خارج می کند.

عملیات اجرایی این جاده ملی در سال ۷۴ شروع شد و برای سهولت کار به چهار قطعه تقسیم شد که طول قطعه های اول و سوم آن به ترتیب ۲۶ و ۲۰ کیلومتر و قطعه های دوم و چهارم نیز به ترتیب ۲۸ و ۶۳ کیلومتر است.

روند شتابان توسعه با احیای پنج طرح زیرساختی در کهگیلویه و بویراحمد

۱۳ تونل به طول هشت هزار و ۲۰۰ متر و تعداد ۱۸ دستگاه پل بزرگ بالای دهانه ۱۶ متری در این جاده طراحی شده است.

قطعه نخست این جاده از روستای گندی خوری تا منطقه سرچنار در سال ۸۷ نیز به بهره برداری اولیه رسید.

 قطعه دوم جاده از سرچنار تا لوداب، قطعه سوم از لوداب تا دهدشت مرکز شهرستان کهگیلویه و قطعه چهارم نیز از کمربندی شهر دهدشت تا دهدشت غربی است.

قطعه سوم جاده ملی پاتاوه - دهدشت ۶۳ کیلومتر طول دارد و دارای ۱۱ دهنه پل به طول سه هزار و ۱۶۰ متر است.

قطعه دوم این جاده به طول ۲۸ کیلومتر اردیبهشت سال ۹۷ به بهره برداری رسید.

جان دوباره در کالبد کارخانه قند یاسوج، نماد صنعت استان

کارخانه قند یاسوج نماد صنعت، تولید و سرمایه گذاری در کهگیلویه و بویراحمد که با سابقه‌ای بیش از نیم قرن فعالیت در استان دستخوش چالش‌ها و مشکلات شده بود ، اینک به همت دولت سیزدهم رونق گذشته خود را باز خواهد یافت.

کارخانه قند یاسوج که روزی واژه صنعت مادر کهگیلویه و بویراحمد را یدک می‌کشید ، عملیات اجرایی آن در سال ۱۳۴۴ و با ظرفیت اسمی تولید روزانه یکهزار تن قند و شکر آغاز شد و در سال ۱۳۴۶ به بهره برداری رسید.

پس از مدتی این کارخانه با معضلات فراوانی دست و پنجه نرم کرد و سرانجام از سال ۱۳۸۷ فعالیت خود را به طور مجدد آغاز کرد. اما سایه مشکلاتی همچون معوق ماندن حقوق، مزایا و بیمه کارگران، قدیمی بودن تجهیزات، کمبود اعتبار برای نوسازی قطعات فنی کارخانه، نبود چغندرقند دست از سر این کارخانه برنداشت و تا توانست کمر این کارخانه را خم کرد.

کارخانه قند یاسوج از دی ماه سال ۱۳۹۵ به سرمایه گذار بخش خصوصی و اهل کهگیلویه و بویراحمد واگذار شد که بنا به دلایلی راکد و یا نیمه فعال ماند.

با تلاش و مساعدت مسئولان استانی و با صدور رأی قاطع قضات دادگستری استان، واگذاری کارخانه قند یاسوج به سرمایه گذار بومی ابطال و رأی به بازگشت آن صادر شد.

مدیرکل ستاد اجرایی فرمان امام در کهگیلویه و بویراحمد در ارتباط گفت: کارخانه فند یاسوج نماد صنعت کهگیلویه و بویراحمد بوده و  اینک ۵۱ درصد سهام این کارخانه متعلق به ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ه) است.

 نادری افزود: مراحل به صورت دقیق و کارشناسانه انجام شد و مشخص شد که بسیاری از قطعات مستهلک بوده و خیلی از قطعات نیز باید تعویض شود.

مدیرکل ستاد اجرایی فرمان امام در کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: قطعاتی در کارخانه وجود ندارد برآورد قیمت دقیق و سرمایه در گردش لازم انجام شده و در مرحله  بهسازی تجهیز و تعویض قطعات انجام می‌شود.

روند شتابان توسعه با احیای پنج طرح زیرساختی در کهگیلویه و بویراحمد

وی عنوان کرد: در مرحله دوم نیز راه اندازی کامل و تولید محصول از جمله قند و شکر و سایر فراورده‌ها در این کارخانه انجام می‌شود.

نادری ابراز داشت: تمام تلاش ما این است کارخانه قند در اواخر امسال و یا اوایل سال آینده راه‌اندازی شود و مردم در جشن بازگشایی آن شرکت کنند.

بنابراین می توان گفت که تکمیل و در واقع احیای طرحهای زیرساختی که سالها بنا به دلایل مختلف در استان کهگیلویه و بویراحمد بر زمین مانده بود و امروز هم در قالب رویکرد محرومیت زدایی  دولت سیزدهم از نقاط دور افتاده هستیم شاهد به سامان رسیدن تعدادی از طرحهای اولویت دار می باشیم که خود  نوید بخش توسعه این استان غنی از هر گونه منابع و مواهب طبیعی و در عین حال کم برخوردار نسبت به دیگر استانهای کشور است .

منبع: ایرنا
ارسال به دوستان
گزارش خطا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
*عصر دنا ، معتقد به آزادی بیان و لزوم نظارت مردم بر عملکرد مسئولان است؛ لذا انتشار حداکثری نظرات کاربران روش ماست. پیشاپیش از تحمل مسئولان امر تشکر می کنیم.
*طبیعی است، نظراتي كه در نگارش آنها، موازین قانونی، شرعی و اخلاقی رعایت نشده باشد، یا به اختلاف افكني‌هاي‌ قومي پرداخته شده باشد منتشر نخواهد شد. خواهشمندیم در هنگام نام بردن از اشخاص به موازین حقوقی و شرعی آن توجه داشته باشید.
*چنانچه با نظری برخورد کردید که در انتشار آن دقت کافی به عمل نیامده، ما را مطلع کنید.
*اگر قصد پاسخ گویی به نظر کاربری را دارید در بالای کادر مخصوص همان نظر، بر روی کلمه پاسخ کلیک کنید.