یادداشت دریافتی- عصر دنا: رسول اکرم (ص) میفرماید: «هرکسی که در دلش به اندازه یک دانه خردل از تعصب قبیلهای باشد خداوند او را در روز قیامت همراه اعراب زمان جاهلیت محشور مینماید.
چند صباحی است که زمزمههای ناخوشایند طایفه گرایی، قوم گرایی و خویشاوندسالاری از کوچه پس کوچههای شهرستانهای گچساران و باشت به گوش میرسد.
زمزمههایی خطرناک و آسیب زا که میتواند باعث تحرکات حساسیت زای قومیتی، کاهش همه جانبه امنیت اجتماعی و واگراییهای اجتماعی در میان مردمانی گردد که سالها با افتخار بر مبنای مناسبات عشیرهای در کنار هم زندگی کرده اند.
در سالهایی نه چندان دور مردمان شریف گچساران و باشت متشکل از باوی، بویراحمد، قشقایی و دیگر مردمان مقیم این نقطه از جغرافیای استان به واسطه مبرا بودن از نگاه قومی، قبیلهای زبانزد عام و خاص بودند.
آن گونه که از قدیم الایام شهرستان گچساران به دلیل تنوع قومیتی و فرهنگی برامده از حضور اقوام مختلف و هم چنین مهاجرین فراوانی که به اقتضای شرایط خاص این شهرستان (نفت خیز بودن) در این شهر ساکن شده و موجبات ارتقای سطح فرهنگ، آداب مدنیت، تنوع فرهنگ را در این نقطه از جغرافیای استان فراهم نمودند.
صادقانه بپذیریم که در سالهای اخیر به ویژه روزهای پسا انتخابات مجلس و ریاست جمهوری با هدف و بهانه تقسیم پستها و مناصب مختلف بدون توجه به عواقب منفی اینگونه عزل و نصبها در سرنوشت و آینده شهرستان مجموعه حاکم و برخی به اصطلاح لیدرهای امتحان پس داده سایه نشین اقدام به معرفی و در نهایت انتصاب افرادی محدود از چند طایفه خاص در شهرستانهای گچساران و باشت (برای بهره گیری از رانتهای استخدامی و مالی در دستگاههای دولتی از جمله شرکت نفت و ...) بدون توجه به بافت فرهنگی و جمععیتی خاص شهرستان نموده اند که اثرات نامیمون این رویکرد خطرناک را میتوان در جامعه گچساران و باشت مشاهده نمود.
نیک میدانیم گفتمان، افکار و اندیشههای عامیانه و کوچک قوم گرایی، طایفه گرایی همیشه با محدودیت همراه است و جامعه محدود به نگاه قبیله گرایی (تریبالیسم) سبب ساز رواج تفکری زهر آلود میگردد که سراغاز رشد و گسترش تفکری خطرناکتر و محدودتر برای سازماندهی تنها یک قبیله یا طایفه برای ایجاد چالشهای اجتماعی از جمله نزاعهای قومی، قشون کشیهای انتخاباتی، پارتی بازیهای اداری و استخدامی در حمایت از افراد عضو آن قبیله یا طایفه خاص میگردد.
بی شک جایی که به سایر شاخصهای مهمتر از قبیل تخصص وتجارب مدیریتی، تحصیلات مرتبط دانشگاهی، سوابق اجرایی و سیاسی، میزان ارتباطات و پذیرش افراد در جامعه، قدرت تصمیم گیری، آگاهی همه جانبه به مسایل روز کشور و .. توجهی نشود؛ انتصاب مدیران و رؤسای ادارات بر مبنای طایفه گرایی، سرو صدای همه اقوام و طوایف دیگر را برمی انگیزد و حس متعصبانه آنها را تحریک مینماید.
درصورتی که اگر با عقلانیت و پرهیز از هرگونه تبعیض قومی و طایفه ای، شرایط برای حضور تمامی افراد جامعه فراهم گردد، ضمن تضمین بقا و دوام بیشتر روابط اجتماعی، با تعامل وهمکاری تمامی نیروهای موجود درسطح اجتماع، محیطی امن و پررونق حاصل خواهد آمد.
متاسفانه در حاکمیت نگاه قومیتی حتی اگر فرد لایق و شایستهای وجود داشته باشد باز به دلیل همان نگاههای قومیتی، او را انتخاب نمیکنیم ..! واین امر در واقع همان انحراف از شایسته سالاری وافتادن به دام طایفه گرایی میباشد و درست همان نقطهای است که عدهای به صورت کاسب کارانه و با تحریک حس قومیت گرایی، به جای استفاده صحیح از توان و پتانسیل موجود در بدنه همۀ طوایف، سعی در سوء استفاده از این ساختار سنتی و پایگاه اجتماعی که یادگار پدران نجیب منطقه است را دارند. بدیهی است، تداوم این نگاه موجبات ضرر و زیان مردم منطقه را درمسائل مختلف در پی خواهد داشت.
بی شک در طول تاریخ تمام پیشرفتهای ما آنجا بوده که نه سیاست زده شدهایم، نه قوم گرا بودهایم.
علی ایحال بر شما مردم شریف گچساران و باشت، معتمدین، روشنفکران، دانشگاهیان، فرهنگیان و نخبگان سیاسی فرض است که آستین بالا زده، پرچم روشنگری بر افراشته و نسبت به برچیده شدن بساط طایفه گرایی کمر همت ببندید و با تاسی به فرمایشات ائمه اطهار (ع) و تمسک به آیه شریف «واعتصموا بحبل الله جمیعا و لاتفرقوا» استان و خاصه شهرستانهای گچساران و باشت را از ورطه سقوط به طایفه گرایی نجات دهید تا شرمنده نسلهای آینده نگردیم.
مسیر توسعه و عبور از مشکلات موجود را باید در حذف نگاههای تنگ نظرانه سیاسی و قبیلهای و طایفه گرایی جست و جو کرد.
شاید چندان دور از واقعیت نباشد اگر بگوییم که امروز بزرگترین رسالتی که بر دوش تحصیل کردگان و اهل علم این دیار قرار دارد آگاه سازی ذهن خود و اطرافیان برای نفی فرهنگ مذموم طایفه گرایی وقوم گرایی و تبعات منفی آن باشد
پس از گذشت سالها از تلاش نظام اسلامی برای توسعه مناطق شهری و روستایی و با وجود خدمات بسیار دولت به استانی همچون کهگیلویه و بویراحمد که از قافله توسعه یافتگی به شدت عقب افتاده گذر از قومیت گرایی یک ضرورت انکارناپذیر است.
باید حس برتری طلبی طایفهای را به شایسته سالاری متعهدانه نسبت به جامعه تبدیل نموده و نظام شایسته سالاری جایگزین تفکر سنتی قوم گرایانه شود وبهترین افراد در بهترین جایگاه با بالاترین بازده به مردم خدمت نمایند.
بدون اغماض در شرایط حساس کنونی نقش نماینده محترم شهرستانهای گچساران و باشت برای پیشگیری از رواج این امر مذموم پررنگتر از دیگران است و ضروری است در انتخاب مدیران در سطح شهرستان و استان تنها یک یا دو طایفه خاص دیده نشوند و عموم شایستگان مقیم شهرستان به دور از نگاه قومیتی مورد توجه قرار بگیرند تا بیش از این شاهد گسست اجتماعی در شهرستان نباشیم.
به خصوص دولیاری ها و ...
باید پسوند فامیلیت سیف آبادی باشد