تابناک: با وجود نامه مسعود پزشکیان، رئیس جمهور منتخب به محمد مخبر، معاون اول دولت سیزدهم و سرپرست دولت تا زمان استقرار دولت چهاردهم برای جلوگیری از عقد و عملیاتی شدن قرارداد جدید و یا هرگونه عزل، نصب و به کارگیری نیرو جدید در دولت، اتفاقات عجیبی در واپسین روزهای دولت سابق رقم خورد. یکی از این اتفاقات هم مربوط به پارک فروشی در بوستان پردیسان تهران بود که تابناک روز ۲۸ مردادماه در گزارشی اختصاصی با عنوان «آغاز پارک فروشی در تهران!» این رویه را دنبال کرد.
در بند اول نامهای که به تاریخ ۱۸ تیرماه ۱۴۰۳ مسعود پزشکیان برای محمد مخبر ارسال کرده بود، آمده است: «در هیچ یک از وزارتخانهها و معاونتهای ریاست جمهوری از جمله در شرکتهای تابعه یا بوابسته به دستگاههای یاد شده، جز انجام امور متعارف و پرداختهای جاری، از عقد و یا عملیاتی کردن قراردادهای جدید و یا ایجاد هرگونه تعهد به هر شکل (از جمله صدور احکام اداری و تعهدآور) و همچنین عزل و نصب افراد و هر نوع استخدام یا به کارگیری نیروی جدید به هر شکل خودداری شود. در موارد اجتناب ناپذیر، انجام این امور با کسب مجوز کتبی از جنابعالی بلامانع خواهد بود.»
با وجود این نامه مهم، اما در سازمان محیط زیست، یکی از معاونتهای ریاست جمهوری قراردادی جدید شکل میگیرد که در تمام این سالها هیچ مشابهی نداشته که حتی جایگزینی قراردادی جدید به جای قرارداد قبلی تلقی شود. پارک طبیعت پردیسان که یک سرمایه ملی محسوب میشود سالهاست به عنوان یک تفرجگاه و البته محل ورزش شهروندان شناخته میشود. پارکی همچون دیگر پارکهای عمومی کشور که متعلق به مردم است و استفاده از آن باید رایگان باشد، اما سازمان محیط زیست در واپسین روزهای استقرار دولت سیزدهم پارکینگهای شمالی و جنوبی بوستان پردیسان را به یک شرکت تعاونی که به نظر خانوادگی اداره میشود، واگذار میکند.
در گزارش قبلی به این موضوع اشاره شد که خبرنگار تابناک تحقیقاتی را برای یافتن نام فرد یا شرکت مورد نظری که پارکینگ پردیسان را در اختیار گرفته است انجام داده و حتی به نام شخصی هم رسیده است، اما چون قابل استناد نبوده از منتشر شدن آن نام خودداری شد. جعفرپور نامی بود که در همان روزهای نخست استقرار پارکینگداران! در بوستان پردیسان با آن مواجه شدیم، اما سندی برای مشخص شدن جایگاه حقیقی یا حقوقی این شخص وجود نداشت. با این حال نامهای که کامران کیخواه آریا، رئیس مرکز توسعه منابع انسانی و پشتیبانی سازمان حفاظت محیط زیست در مردادماه صادر و امضا کرده است، نشان میدهد که این نام به کجا و چه شرکتی وابستگی دارد.
در نامه فوق که به امضای کیخواه آریا از منصوبان علی سلاجقه، معاون رئیس جمهور دولت سیزدهم و رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست رسیده است، او مدیرعامل شرکت توزیع نهادههای کشاورزی و دامی یاشیل کشت را خطاب قرار داده است که برای امضای قرارداد و شروع به کار در اسرع وقت اقدام کند. موضوع قرارداد مورد اشاره کیخواه آریا نیز اجاره پارکینگهای شمالی و جنوبی بوستان پردیسان بوده که با توجه به ملی بودن این پارک و استفاده عمومی که بخشی از سرمایه ملی محسوب میشود تا پیش از این قرارداد رایگان بوده و هیچگونه بخش ورودی نداشته است. جالب اینکه حتی برآوردهای این شرکت برای درآمدزایی از پارکینگ هم اشتباه بود و ورودی به پارکینگی که هیچگونه خدمتی هم برای مراجعه کنندگان از جمله امنیت یا مسقف بودن را ندارد، در روزهای نخست ۱۵ هزار تومان بود و دو هفته بعد به ۲۰ هزار تومان افزایش یافت.
بررسیهای تابناک برای یافتن نشانهای از فعالیت شرکتی که سازمان محیط زیست با قید فوریت و در واپسین روزهای استقرار دولت سیزدهم با آن قرارداد امضا کرد، نشان میدهد که شرکت یاد شده در زمره تعاونیهای توزیع نهاده کشاورزی و دامی فعالیت میکند و در شهر اردبیل هم به ثبت رسیده است. حال اینکه این شرکت بدون هیچ ارتباطی با خدمات شهری و شهروندی از جمله موضوع پارکینگداری و در استانی که فاصله ۶۰۰ کیلومتری با تهران چگونه و با چه توجیهی با سازمان محیط زیست برای اجاره پارکینگ قرارداد بسته است هم قابل تأمل است.
در این راستا بازهم پیگیریهای خبرنگار تابناک نشان میدهد که مبلغ قابل توجهی برای اجاره این پارکینگ پرداخت شده و شرکت بهرهبردار نیز برای تأمین هزینهای که بابت اجاره پارک پردیسان کرده است، به خوبی از مراجعه کنندگان به پارک درآمدزایی میکند. حال اینکه چگونه رئیس مرکز توسعه منابع انسانی و پشتیبانی سازمان حفاظت محیط زیست برخلاف دستور رئیس جمهور عمل میکند و در حالی که هرگونه امضای قرارداد جدید و ایجاد تعهد ممنوع بوده، چنین قراردادی امضا میشود، سؤال برانگیز است. آن هم قراردادی که علاوه بر ایجاد تعهد برای دولت، از جیب ملت هم هزینه شده و شرکت بهرهبردار هر طور که دلش میخواهد از مراجعه کنندگان به یک پارک ملی پول ورودی به پارکینگ دریافت میکند.
وقتی در چنین سطحی دستورات مسعود پزشکیان نادیده گرفته شده، شاید در سطوح بالاتر اتفاقات به مراتب تلختری هم رخ داده باشد. با این حال شاید بد نباشد که شینا انصاری، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست که جای علی سلاجقه را گرفته است، به موضوع این قرارداد وارد شود و چگونگی واگذاری پارک پردیسان را به یک شرکت بی ربط با خدمات عمومی، بررسی کند.