سعید طالبیپور در جمع خبرنگاران کهگیلویه وبویراحمد افزود: «کاروانسراهای ایران» شامل ۵۴ کاروانسرای تاریخی در چهل و پنجمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو به عنوان بیست و هفتمین اثر میراث فرهنگی ملموس ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد.
وی تصریح کرد: کاروانسرای بافت تاریخی بلاد شاپور دهدشت یکی از این آثار تاریخی بوده که ثبت جهانی شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: کاروانسرای بافت تاریخی دهدشت از جمله آثار تاریخی استان کهگیلویه و بویراحمد به شمار می رود که در ضلع غربی بافت تاریخی دهدشت و در کنار مجموعه حمام کاروانسرا، واقع شده است.
طالبی پور ادامه داد: این اثر در سال ۱۳۷۹ با شماره ۳۵۵۱ در فهرست آثار تاریخی به ثبت ملی رسیده است.
وی گفت: ثبت جهانی این اثر تاریخی از مطالبات مردمی شهرستان کهگیلویه و بویراحمد بزرگ بوده که اکنون با پیگیری های دولت سیزدهم محقق شده است.
وجود بیش از دو هزار خانه، مسجد، حمام، کاروانسرا و بازار بزرگ در این بافت قدیمی نشان از اهمیت بالای آن دارد.
در ضلع غربی بافت تاریخی دهدشت کاروانسرایی بهجا مانده از عصر طلایی صفویه وجود دارد، این بنا دارای ۳۷ حجره و ۳۰ ایوان در جلوی حجره ها بوده که دور تا دور حیاط بنا شده اند.
چهار ایوان بزرگ در چهار گوشه آن به شکل متقارن وجود دارد که هر ایوان به سه یا چهار حجره راه دارد و این کاروانسرا محل بیتوته بازرگانان آن روزگار بوده است.
کهگیلویه و بویراحمد بخشی از تمدن عیلام بوده و در دوره بعد از اسلام و همچنین بعد از ورود آریاییها جزئی از خاک تمامی حکومتهای ایران بوده است.
این استان با بیش از ۷۶۰ اثر منقول و غیرمنقول ثبت شده در آثار ملی ظرفیتهای خوبی برای ایجاد موزه دارد.
کهگیلویه و بویراحمد در دورههای تاریخی مختلف با نامهایی مانند بلاد شاپور، جبال کهگیلویه وبویراحمد شناخته میشد.
استان کهگیلویه و بویراحمد متشکل از هشت شهرستان ۱۷ شهر و ۱۷۰۰ روستای دارای سکنه با جمعیت ۷۲۰ هزار نفر در جنوب غربی کشور است.
انتهای پیام/