پدیده زمین خواری در دو دهه اخیر در استان چهارفصل کهگیلویه و بویراحمد پررنگ شده و در سالهای اخیر سودجویان روشهای نوینی شامل شخم زدن اراضی ملی_جنگلی و تصرف به بهانه اجرای طرحهای گردشگری را ابداع کردهاند.
کهگیلویه و بویراحمد به دلیل چهارفصل بودن و زیباییهای طبیعی و بکر بویژه در شهرستانهای سردسیری شرایطی را پیش آورده که دندان طمع سودجویان را تیز کرده است و هر روز در گوشهای ازاین سرزمین در مناطق جنگلی و مرتعی خانه باغهای برای خوش نشینی سودجویان احداث میشود تا جایی که در بیخ گوش مدیران و درست دور تا دور یاسوج به تصرف سودجویان درآمده است.
اینکه در بیخ گوش مسئولان و درست در کنار شهری که زندگی میکنند و ادارهای که بر پشت میز ریاست تکیه کردهاند عدهای اراضی ملی را به هر بهانهای تصرف میکنند ولی کسی برای مبارزه و مقابله بلند نمیشود، به یک مسئله حل نشدنی تبدیل شده است.
در جنوب شرقی یاسوج و در کنار جاده ارتباطی یاسوج به شیراز حدفاصل دانشگاه آزاد تا راهدارخانه مله شوره درست در دل جنگل خانه باغهای احداث شده که روزانه محل تردد مسیولان کشوری و استانی است ولی کسی به خود زحمت نمیدهد که بررسی کند چگونه این خانه باغها احداث شدهاند.
در غرب یاسوج و در کنار جاده یاسوج به اصفهان نیز عدهای اراضی ملی را شخم زدهاند تا بلکه در دراز مدت ادعای مالکیت کنند و قانون جدید مجلس نیز راه را برای آنان باز کرده تا به این امانت آیندگان دست درازی کنند.
در شمال یاسوج و در جاده یاسوج به اقلید حدفاصل تنگ مهریان تا نرسیده به پیست اسکی کاکان نیز شرایط بغرنجی حاکم است تا جایی که احساس میشود سودجویان برای نابودی اراضی ملی و کشاورزی کورس بستهاند.
در جنوب شهر یاسوج ودر حریم و بستر رودخانه خروشان بشار نیز شرایط خوبی دیده نمیشود تا جایی که درست وسط رودخانه را تبدیل به برنج کاری کردهاند.
افزایش زمینخواری در کهگیلویه و بویراحمد با شخم زدن اراضی ملی
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد از پدیده جدید زمینخواری با شخم زدن اراضی ملی خبر داد و گفت: با ابلاغ قانون بودجه 1401 توسط مجلس شورای اسلامی دیگر نباید اراضی ملی با سابقه کشت طولانی رفع تصرف شود.
سعید جاوید بخت در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در یاسوج، اظهار داشت: با ابلاغ قانون بودجه 1401 توسط مجلس شورای اسلامی دیگر نباید اراضی ملی با سابقه کشت طولانی رفع تصرف شود، عدهای سودجو اقدام به شخم زدن اراضی ملی با هدف تصرف در دراز مدت میکنند تا جایی که برخی مواقع با شناسایی مناطق شخم زده توسط جنگلبانان، صاحبی گیر اراضی شخم زده نمیآید.
وی از افزایش زمینخواری در کهگیلویه و بویراحمد ابراز نگرانی کرد و افزود: برخی افراد سودجو نیمه شب اقدام زمین خواری به روشهای مختلف میکنند، اما به دلیل کمبود نیرو واقعیت امر برای شناسایی و مبارزه مشکل داریم، هیچ روز تعطیلی نبوده که در مناطق مختلف مشغول بررسی شرایط و مشکلات نباشیم.
جاویدبخت این را هم گفت که برخی اراضی جنگلی استان در نقشه منابع طبیعی و آبخیزداری، زراعی هستند که هم اکنون برخی اقدام به احداث خانه باغ کردهاند و برخی فکر میکنند این نیز زمین خواری است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد یادآور شد: ناگفته نماند با ابلاغ قانون بودجه 1401 توسط مجلس شورای اسلامی دیگر نباید اراضی ملی با سابقه کشت طولانی رفع تصرف شود، عدهای از شهر به روستاها رفته و کشت میکنند و در کنارش نیز تخریب و تصرف دارند.
جاویدبخت از تشکیل و ارسال 7 پرونده تخریب به دستگاه قضایی خبر داد و بیان کرد: برخی تخریب و تصرف در کنار رودخانهها و جادههای این استان و احداث خانه باغها در حوزه فعالیت آب منطقهای، جهاد کشاورزی و منابع طبیعی است.
وی خاطرنشان کرد: کنار رودخانههای در حوزه اختیارات آب منطقهای هست و قسمتی نیز کشاورزی بوده که تغییر کاربری غیر مجاز دادهاند و این نیز در حوزه جهاد کشاورزی است و بخشی نیز منابع طبیعی هستند.
جاوید بخت این را هم گفت که 10.5 هکتار اراضی ملی تصرف شده که درختکاری شده بود طبق تبصره یک ماده 54 قلع و قمع کردیم و برای تخریب برخی خانه باغها نیز باید رای از دستگاه قضایی گرفته شود که برخی در مراحل آخر است و البته این را نیز بگویم که رای تخریب برخی نیز 20 سال پیش گرفته شده ولی بنا به دلایلی هنوز اجرا نشده است.
ابراز نگرانی فرمانداری بویراحمد از تملک اراضی ملی به بهانه اجرای طرح گردشگری
فرماندار بویراحمد از افزایش زمینخواری ابراز نگرانی کرد و گفت: برخیها به بهانه اجرای طرحهای گردشگری اراضی ملی را تملک کردهاند.
شهرام مهدوی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در یاسوج، اظهار داشت: برخی به بهانه اجرای طرحهای گردشگری اراضی ملی در بکرترین مناطق جنگلی شهرستان بویراحمد از جمله اطراف مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد را تملک کرده و تبدیل به خانه باغ برای تفریح خود و خانواده کردهاند.
وی با تاکید بر اینکه با همکاری معاون هماهنگی امور عمرانی صدور مجوز برای اجرای طرحهای گردشگری را متوقف کردهایم، عنوان کرد: اجازه نمیدهیم عدهای به بهانه سرمایهگذاری به اراضی ملی دستدرازی کنند و در این زمینه با افتخار قائل به هزینه دادن هستیم، زیرا دغدغه آیندگان را داریم.
فرماندار بویراحمد خاطرنشان کرد: در کارگروه امور زیربنایی با صدور مجوز برای طرحهای به اصطلاح گردشگری مخالف هستیم و هیچ طرحی مورد تصویب قرار نمیگیرد.
مهدوی در پاسخ به این سوال خبرنگار تسنیم که تکلیف خانه باغهای احداث شده در مناطق جنگلی چه میشود، بیان کرد: تنها راه تخریب است که متولیان امر با همفکری بیشتر باید تدبیری کنند و در این زمینه کلی حکم تخریب داریم.
وی با اشاره به اینکه واقعیت امر در نوک قله یکی از کوههای شهرستان بویراحمد فردی اقدام به برنجکاری کرده است، گفت: برای مبارزه با زمینخواری مصمم هستیم و در این زمینه هیچگونه کم کاری پذیرفتنی نیست.
مهدوی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار تسنیم مبنی بر اینکه عدهای اقدام به شخم زدن اراضی ملی در کنار جاده یاسوج اصفهان حدفاصل پلیس راه تا پاتاوه با هدف تصرف کردهاند، آیا در این زمینه برنامهای برای مقابله و پیشگیری دارید? افزود: هدف این افراد از شخم زدن اراضی ملی جز تصرف نیست، زیرا از این طریق میخواهند به مرحلهای برسند که دستگاه قضایی حق را عرفا به آنان دهد یا اینکه بتوانند از این طریق با اجرای یک طرح و یا پروژه دولتی ادعای خسارت برای تملک کنند که این مهم رانت و زمینخواری حرفهای است.
فرماندار بویراحمد این را هم به تسنیم گفت که واقعیت امر بسیاری از آتشسوزیهای مراتع و جنگلها نیز با هدف تسهیل در زمینخواری و تصرف اراضی ملی است.
حفاظت از اراضی ملی کهگیلویه و بویراحمد با 64 نیرو!
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد میگوید: برای حفاظت و صیانت از اراضی ملی، جنگلها و مراتع این استان کمبود نیرو داریم.
سعید جاوید بخت اظهار داشت: کهگیلویه و بویراحمد دارای یک میلیون 426 هزار و 300 هکتار منابع ملی بوده که از این میزان 873 هزار و 600 هکتار جنگل و 552 هزار و 700 هکتار نیز مرتع است که توسط 46 نیروی گشت مراقبت حفاظت و صیانت میشوند.
وی عنوان کرد: طبق استاندارد جهانی از هر 800 هکتار باید یک جنگلبان حفاظت کند ولی در این استان به ازای هر 17 هزار هکتار یک جنگلبان وجود دارد که شرایط سختی را برای اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری فراهم کرده است.
وی نیازی واقعی منابع طبیعی به نیروی گشت مراقبت را 170 نفر عنوان کرد و افزود: حقوق ناچیز همین تعداد کم نیرو نیز دوماه پرداخت نشده که با این شرایط برای حفاظت از اراضی ملی نباید انتظار معجزه داشته باشیم.
جاوید بخت با تاکید بر اینکه نیروهای گشت مراقبت برای حفظ امانت آیندگان یعنی همان اراضی ملی از خود گذشتی میکنند، خاطرنشان کرد: انتظار میرود وزارت جهاد کشاورزی و سازمان جنگلها برای صدور مجوز بهکارگیری نیروهای مورد نیاز گشت مراقبت مساعدت ویژه داشته باشند.
وی تصریح کرد: 25 پاسگاه و ایست بازرسی داریم که باید 75 نیرو داشته باشند ولی تنها 12 نفر نیرو داریم و 43 نفر در دو سال اخیر بازنشسته داشتهایم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد یادآور شد: سرانه جنگل در این استان به ازای هر نفر 6.1 هکتار بوده و به دلیل کمبود اعتبار قادر به بهکارگیری جنگلبان جدید نیستیم که رفع این مشکل نیازمند حمایت سازمان مدیریت و برنامه ریزی و سازمان جنگلها است.
به گزارش تسنیم، کهگیلویه و بویراحمد با داشتن 20 درصد جنگلهای حوزه زاگرس از گذشته تاکنون دارای یک پوشش جنگلی مناسب بوده ولی متاسفانه سالانه به دلیل اقلیم، سختگذر بودن و تعرضهایی که به عرصههای منابع طبیعی در فصل پائیز موقع کاشت ودر بهار بوته کنی گیاهان و تابستان به لحاظ پوشش جنگلی وآتش سوزیها در سایه بی مهری مسئولان و متولیان امر رو به سوی نابودی میرود.
گزارش از سجاد نوبهار