با نزدیک شدن فصل جابهجایی مستاجران معضل تامین مسکن در اقصینقاط ایران به دغدغهای عمده برای اجاره نشینها تبدیل شده و استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از صدرنشینان در افزایش نرخ اجاره بها شناخته شده است تاجایی که کارشناسان براین باورند سهم بالای اجاره بها از سبد هزینههای خانواده رفته رفته در شرایط نگران کنندهای قرار میگیرد.
براساس آمارهای رسمی منتشر شده تاکید میکنند در سه سال گذشته میزان اجاره مسکن حداقل در شهر یاسوج 300 درصد افزایش پیدا کرده و امسال نیز قیمتها در آستانه فصل جابجایی حدود 30 درصد بالا رفته است تاجایی که جابهجاییهای معناداری به سمت حاشیه شهرها شکل گرفته و میبینیم تقاضا برای مسکنهای ارزان اطراف شهر روند افزایشی به خود گرفته و خانههای آبرومند، ویلایی و دارای امکانات که کاملاً دست نیافتنی شدند و حتی با رهن 300 تا 500 میلیون تومان هم اجاره داده میشوند و شاید قشر خاصی توان پرداخت اجاره این خانهها را ندارند. اما صحبت از منازل معمولی و حتی زیرزمینها و طبقات بالاست که مبلغ اجاره اینها نیز افزایش سرسامآوری داشتند.
پرداخت اجاره برای بسیاری امکانپذیر نیست
امین دادوند یک مستاجر یاسوجی است که با انتقاد شدید از بازار لجامگسیخته مسکن میگوید که هیچ متولی و فریادرسی نیست و کمر مردم زیر بار اجارهبها خم شده است.
وی گفت: یک زیرزمین که حتی یک اتاق هم ندارد بیش از 700 هزار تومان اجاره داده میشود و با این شرایط راهی جز کپرنشینی نیست.
مرادیان، مستاجر دیگری است که میگوید مالکان منازل مسکونی بر اساس میزان اقساط و بدهی های خود، خانههایشان را اجاره میدهند و هیچ نظارتی هم نیست.
وی از رهن و اجارههای 300 میلیون با سه میلیون تومان خبر داد و گفت: دیگر مستاجران توان پرداخت این هزینهها را ندارند.
موجر تعیین کننده است نه قانون
یکی از افرادی که در مشاور املاکی در شهر یاسوج فعالیت میکند نیز به تسنیم میگوید: ما تنها چیزی که نیستیم مشاور است و معمولاً دفتری باز بوده و مالکان هر قیمتی دلشان میخواهد مینویسند.
کریمی گفته که معمولاً مبلغی که به عنوان حق بنگاه به ما داده میشود بسیار کمتر از تعرفه قانونی است و بالا بودن مبالغ رهن و اجاره برای بنگاهدار و مشاور املاکی سودی ندارد و ما مایلیم که قیمتها پایین باشد تا حجم معاملات افزایش یابد.
یک مشاور املاک دیگر نیز گفت: روزانه دهها نفر به دفتر ما مراجعه میکنند و بعد از شنیدن قیمتها راه خود را کج میکنند و میروند.
در همین زمینه، عنایت رضایی رئیس اتحادیه املاک اتاق اصناف با تایید اوضاع نابسامان اجارهبهای مسکن گفت: امسال شاهد افزایش 30 درصدی قیمتها در حوزه رهن و اجاره مسکن هستیم.
وی افزود: حدود 40 درصد مردم در مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد مستاجر هستند، و اگر فکری نشود این افزایش قیمتها و نارضایتی روی بسیاری از مسائل دیگر اثر منفی میگذارد.
رضایی در پاسخ به این سوال که چه کسی متولی این وضعیت است، تصریح کرد: واقعا کسی به داد مستاجران نمیرسد و بسیار نگران این وضعیت هستیم.
رئیس اتحادیه املاک اتاق اصناف یادآور شد: تورم سراسری و افزایش قیمت مصالح ساختمانی در کنار نبود نظارت از دلایل اصلی افزایش بیسابقه اجارهبهای مسکن است.
سازوکاری برای کنترل قیمت رهن و اجاره نیست
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز در همین زمینه گفت: هیچ ساز و کار و اهرم قانونی برای کنترل قیمت رهن و اجاره وجود ندارد و این موضوع از کنترل ما خارج شده است.
احسان عسکری ادامه داد: اجارهبها سهمی 17 درصدی در هزینه خانورها دارد که نقش اصلی را در تورم بالای این استان دارد و ما هم قبول داریم که حساب و کتابی در این بخش نیست و قیمتها سرسامآور بالا رفته است.
ادارهکل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد متولی ورود به این موضوع است اما در همه این سالها اقدامی در جهت نظارت و مدیریت این بازار لجامگسیخته نداشته است.
ادارهکل امور مالیاتی هم که میتوانست با اخذ مالیات از این قیمتهای نجومی رهن و اجاره جلوی افزایش غیرمعمول قیمتها را بگیرد، باز هم کاری نکرد تا مالکان بیانصاف منازل مسکونی در یک فرار مالیاتی تا میتوانند بر گرده مستاجران بیدفاع سوار شوند، واقعیت امر اینجاست که حتی مصوبه دولت در دوره همهگیری کرونا نیز برای کنترل افزایش نرخ اجارهبها زیاد جدی گرفته نشده و تنها گروهی انگشت شمار از موجران با ایمان برای رعایت حال مستاجران خود آن را اجرایی میکنند.