در سه دهه اخیر کارخانه قند یاسوج هر روز با مشکلی روبهرو بوده یک روز تعطیل، روزی دیگر مجدد راهاندازی ولی این تنها مسکنی بوده و پایانی بر دردهای این پیر صنعت کهگیلویه و بویراحمد نبوده است.
سال 73 کارخانه قند یاسوج از مالکیت سازمان صنایع ملی ایران خارج و به موسسه خیریه نمازی مالک دیگر کارخانه قند همسایه یاسوج یعنی کارخانه قند مرودشت استان فارس با قیمت 550 میلیون تومان واگذار شد.
سال 80 بخش خصوصی، 63 درصد از سهام کارخانه قند یاسوج را از موسسه نمازی خرید و مابقی سهام در اختیار سایر اشخاص حقیقی و حقوقی از جمله 10 درصد کارگران کارخانه، 4 درصد کارخانه قند قهستان و 4 درصد نیز در مالکیت کارخانه قند دزفول بوده است.
مالک این کارخانه فعالیتی مقطعی در کهگیلویه و بویراحمد داشت اما آنگونه که گفته میشود این شخص به بهانه ورشکستگی، کارگران را پرداخت نکرد. کارخانه در سال 83 دچار مشکل نقدینگی شد و به طور رسمی ورشکستگی مالک کارخانه در آن زمان اعلام شد.
در فاصله سالهای 84 تا 86 برای وارد مدارشدن کارخانه قند یاسوج مبلغ 3 میلیارد ریال با محوریت سازمان صنعت و معدن پرداخت شدو با نفی مالکیت خصوصی در سال 90 به نفع دولت صدور حکم شد و به صورت شراکت با بانک تجارت به فکر رونق این واحد صنعتی افتادند.
در سال 90 سازمان گسترش صنایع ایران برای افزایش ظرفیت و نوسازی کارخانه قند یاسوج 17 میلیارد تومان اعتبار اختصاص داد اما بنا به سخنان کارگران کارخانه، خبری از نوسازی آنچنانی و افزایش ظرفیت نشد بلکه امروز بد تر از دیروز شد.
در پایان دولت دهم 83 درصد کارخانه قند یاسوج بابت رد دیون به بانک تجارت واگذار و قرار شد بانک برای رونق تولید در این واحد صنعتی از هیچ تلاشی فروگذاری نکند ولی بالاخره بانک به عنوان یک بنگاه اقتصادی و دنبال سود بیشتر بود و شاید در این کارخانه قدرت ریسک نداشت اما دولت تدبیر و امید از رد دیون دولت قبل ایراد گرفت و معتقد بود بانکها باید کارخانه دار نباشند و همین بهانه برای به مزایده گذاشت کارخانه توسط بانک تجارت کافی بود.
کارخانه قند یاسوج برای چند بار به مزاید رفت و در روزنامههای رسمی آگهی شد بالاخره فردی بنام "لهراسب باقری" برنده مزایده شد.
لهراسب باقری برنده مزایده کارخانه قند یاسوج با ظرفیت هزارتن چغندر و 350 تن شکر خام باید بدهی گذشته کارخانه به مبلغ 52 میلیارد تومان را نیز خودش پرداخت کند که در سرجمع بیش از 144 میلیارد تومان با سایر بدهیها میشود.
بانک تجارت سریعتر وضعیت کارخانه قند یاسوج را تعیین تکلیف کند
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: انتظار میرود بانک تجارت به عنوان سهامدار کارخانه قند یاسوج نسبت به تعیین تکلیف واگذاری این کارخانه در کمترین زمان ممکن اقدام کند.
مجید محنایی پیش از ظهر امروز در نشست کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید کهگیلویه و بویراحمد اظهار داشت: کارخانه قند یاسوج برای فروش در روزنامه اقتصاد، دوبار در روزنامه اطلاعات و همچنین در سایت مناقصه کشوری منتشر شد که بعد از آن یک سرمایهگذاری بومی برنده مزایده شد.
محنایی با بیان اینکه قرار بود بانک تجارت تا پایان شهریورماه امسال نسبت به واگذاری کارخانه قند یاسوج به مالک جدید اقدام کند ابراز کرد: این کارخانه بیش از ماه 20 بوده که تعطیل هست و کارگران آن بلاتکلیف هستند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه کارخانه قند یاسوج به عنوان نماد صنعت استان شناخته شده است عنوان کرد: بلند شدن دود این کارخانه آرزوی کارگران و مسئولان استانی است.
محنایی خواستار تسریع در روند نقل و انتقال این کارخانه به مالک جدید شد و افزود: بانک تجارت تا زمان نقل و انتقال کامل کارخانه شرایطی را فراهم کند تا مالک جدید بتواند برنامههای خود را در زمینه فعالیت مجدد کارخانه اعمال کند.
آمادگی برای راهاندازی مجدد کارخانه را دارم
مالک جدید کارخانه قند یاسوج از بلاتکلیفی خود در این نشست سخت گفت و افزود: آمادگی کامل برای راهاندازی مجدد این کارخانه در کمترین زمان ممکن را دارم.
لهراسب باقری در زمینه وضعیت بیکاری کارگران این کارخانه افزود: 17 نفر از کارگران کارخانه قند یاسوج ساعت 10 در محل کار حضور مییابند و ساعت 12 خارج میشوند که در صورت تحویل گرفتن این کارخانه چنین رویهای را نمیپذیریم و این وضعیت باید تعیین تکلیف شود.
بانک تجارت بدون استخاره وضعیت کارخانه قند یاسوج را تعیین تکلیف کند
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد نیز در نشست کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید کهگیلویه و بویراحمد گفت: با توجه به مصوبات یازدهمین نشست کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید استان در تاریخ 29 خردادماه امسال به ریاست نماینده عالی دولت در استان مقرر شد واگذاری و انتقال رسمی سهام تا پایان شهریورماه از سوی بانک تجارت به خریدار جدید انجام شود.
داریوش دیودیده اظهار داشت: بی توجهی به مصوبات جلسه از سوی دو طرف و متعاقب آن بی توجهی به مسائل و معضلات پرسنلی و جامعه کارگری، وضعیت فعلی کارخانه را به درجهای از بحران رسانده که اعتراض دستگاههای نظارتی و پرسنل آن را به صورت روز افزون فراهم ساخته و قریب دو سال تعطیلی همچنان در بلاتکلیفی بهسر میبرد.
وی تصریح کرد:تعیین تکلیف وضعیت فروش کارخانه و مشخص شدن مالک و یا اینکه اعلام انصراف بانک از فروش، تعیین تکلیف قطعی مطالبات و انتظارات معوقه کارگری در اسرع وقت و همچنین تعیین تکلیف راهاندازی و فعالیت مجدد کارخانه باید هرچه سریع تر مشخص شود.